Uniós vidékfejlesztési konferencia

Egerben rendezték meg az Európai Unió e félévi vidékfejlesztési konferenciáját, melyen szó esett többek között a magyar vidékpolitikai törekvésekről a 10 éves nemzeti vidék starégiáról és a nemzetközi együttműködési lehetőségekről. Észak-Magyarország és Eger fejlesztési tervei között is szerepel többek között a munkahelyek számának növelése, a demográfiai egyensúly visszaállítása, az energiabiztonság erősítése, és a vidék piaci pozíciójának javítása.

A konferencián Búsi Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára elmondta, négy területet érint a 10 éves nemzeti vidék stratégia, 2020-ra jelentős változásokat szeretnének elérni az agrárgazdaságban, az élelmiszer termelésben, a környezetvédelemben és a vidékfejlesztésben. A vidéknek a magyar gazdaság motorjává kell válnia, ehhez helyre kell állítani a város és a vidék kapcsolatát, javítani a környezetbiztonságot, az élelmezési és élelmiszerbiztonságot, megőrizni és gyarapítani kell a munkahelyeket.
Egerben a környezetvédelem és az energiapolitika területén számos változás várható a közeljövőben, elsősorban a város energiafüggőségét szeretnék felszámolni.
Városunkban alternatív megoldást keresnek a távfűtésre, nemzetközi együttműködést terveznek Németországgal az energiatakarékosság fejlesztése érdekében és jelentős lépéseket tesznek a környezeti állapot megóvásáért és az éghajlatvédelemért is.