Daloltak a fülemülék

A Szépasszonyvölgy madaraival ismerkedtek azok, akik elfogadták a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja meghívását a Fülemülék éjszakája programra. Az érdeklődő gyerekek megfigyelték az odúkat, madarakat, részt vettek madárgyűrűzési bemutatón.

A madarak és fák napját így, a Fülemülék éjszakájával ünnepli a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A fülemüle a világ legszebb hangú madara – állítják a szakemberek. Ilyenkor, április végén, május elején kezdenek énekelni, és amikor a többi, nappali madár elhallgat, ők akkor hallatják jellegzetes csattogó hangjukat. Ahhoz, hogy a fülemüle dalát halljuk, nem kell messzire menni: a város közelében és a parkokban is élnek.
A Szépasszonyvölgyből indulva tett egy sétát a csoport. Útközben madarakat figyeltek meg, megnézték az odúkat. Madárgyűrűzési bemutatót is láttak. A gyűrű a madár bal lábára került, majd megállapították a korát, nemét, lemérték a szárnyát. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak megfigyelése sokat árul el a mozgásukról, vonulásukról. A függönyhálóba egy fülemüle is került, a program névadóját gyűrűzés és fotózás után szabadon engedték.