Börtön a városért – három év, 30 alkalom, 3000 munkaóra

Három év alatt harminc alkalommal összesen háromezer munkaórát dolgoztak a fogvatartottak Eger közterületein. Ez alatt az idő alatt hatvan fogvatartott vett részt a Börtön a városért programban, 50 tonna szemetet szedtek össze a városban. A programot elindító Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet dolgozóit köszöntötték a városházán.

A Börtön a városért 2008 április 26-án indult. A siker oka, hogy felismerték a társadalmi igényt, széleskörű támogatottsággal bír a program, egyszerű célokat fogalmaztak meg, és egy fiatal, ambiciózus állomány dolgozik az egri börtönben – mondta Juhász Attila parancsnok a városházán tartott ünnepségen. A parancsnok szerint a Börtön a városért növeli a dolgozók társadalmi elismertségét, elősegíti az intézet társadalmi szerepvállalását, a fogvatartottak bizonyíthatnak, Eger pedig tisztább közterületeke nyer.
Egy ideig pályázati támogatással működött a program Visszailleszkedés új eséllyel néven, ekkor 20 fogvatartott szerzett parkgondozói képesítést, négy játszóteret újítottak fel.
Rázsi Botond alpolgármester úgy látja: fontos és eredményes a Börtön a városért, biztatta a folytatásra is a börtönt, hiszen Egernek szüksége van erre a programra.
Csóti András, az országos parancsnok stratégiai és koordinációs helyettese azt mondta: mindenki profitált a programból, mindenkinek hasznos. A siker pedig az intézet teljes állományáé. Tavaly több mint tíz büntetés-végrehajtási intézet indított az egri mintára ilyen vagy hasonló programot.
Hatvan fogvatartott és 50 büntetés-végrehajtási dolgozó vett részt a Börtön a városért programban, 50 tonna szemetet szedtek össze a közterületeken, a végeredmény pedig egy elégedett börtön és száz büszke börtönőr – fogalmazott Juhász Attila. A város oklevelekkel ismerte el a börtön dolgozóinak munkáját.