Úszó érettségi

Több mint 330 diák tette le sikeresen az úszó érettségit Egerben, közel 10 éve van lehetőség arra, hogy a fiatalok ilyen különleges módon számot adjanak tudásukról. Eger önkormányzata csaknem 10 millió forintot áldoz évente arra, hogy a gyerekek úszni tanuljanak.

A 2001/2002-es tanévben indult program kertében eddig 3300 diák teljesítette a követelményeket és szerzett tanúsítványt úszótudásáról. Az úszó érettségi hagyományos helyszíne a Bitskey uszoda. A program egri sajátosság, máshol nincs ilyen – mondta el Rázsi Botond alpolgármester. Az úszók háromtagú bizottság előtt teljesítik a feladatot. A bizottság tagjai szakmai, sportolói múlttal rendelkező személyek, akik több szempontot figyelembe véve értékelik a fiatalokat.
Visontai József, a vizsgabizottság elnöke elmondta: aki felkészült a feladatra, könnyedén tudta teljesíteni a 300 méteres távot. Emellett fontos az is, hogy biztonságban érezzék magukat az úszók a vízben. Birinyi Gabriella a Pásztorvölgyi Iskola 13. b osztályos tanulója azt mondta, könnyű volt teljesíteni a távot, egész évben készült, rendszeresen úszott. A megmérettetés ugyan az érettségi nevet kapta, mégsem kerül be a bizonyítványba, de a szervezők szerint legalább olyan fontos a biztos úszás, mint a tárgyi ismeretek.