Átszervezés előtt az egészségügy

Az egészségügyi ellátórendszer felépítése, finanszírozása, a megfelelő gyógyszerellátás megteremtése, ezek a legfontosabb témák A Magyar Kórházszövetség Kongresszusán. A három napos előadássorozatot szakkiállítás kíséri.

Az egészségügy jelenlegi problémái közül az egyik legnagyobb a munkaerőhiány, nincs olyan terület, beosztás, ahol ne hiányozna ember, legyen az orvos vagy szakdolgozó. Ennek kapcsán Rácz Jenő, a szövetség elnöke hangsúlyozta, ez a folyamat pénzzel vagy átszervezéssel már csak nagyon nehezen fordítható vissza, annyira súlyos károk keletkeztek az ellátórendszeren belül.
A volt egészségügyi miniszter hozzátette, nem halogatható a rendszer gyökeres átalakítása, arra jó perspektívát ad a Semmelweis Terv, amelynek irányaival egyetértenek az érintettek.
Rácz Jenő hozzátette, bár a Széchenyi Terv az egészségügyre vonatkozó részeivel a szövetség egyetért, ugyanez nem mondható el a Széll Kálmán Terv esetében, a gyógyszercsomag kurtítása nem csak a kereskedőket és a gyártókat, hanem az egészségügyi szolgáltatókat is hátrányosan érinti.