Három ügy – két feljelentés

Feljelentést tesz két ügyben a Heves Megyei Közgyűlés eseti bizottsága, amely az elmúlt ciklus tisztázatlan ügyeit vizsgálja. Összesen tíz ügyben vizsgálják a jogszerűséget, most az őrző-védő cégek eseti megbízása és a szolgálati autók megemelt üzemanyag-normája miatt fordulnak a rendőrséghez.

Első munkaülésén három témával foglalkozott az elmúlt ciklus tisztázatlan ügyeit vizsgáló bizottság – jelentette be Sveitzer Sándor Péter elnök. Úgy látják: voltak olyan kétséges ügyek a korábbi, szocialista megyei vezetés idején, amelyeket szükséges megvizsgálni.
2010-ben közbeszerzés nélkül 10 millió forintot meghaladó értékben rendelt étkezési utalványokat a megye, 8 millió forint fölött viszont ezt közbeszerzésnek kellett volna megelőznie – mondta Csőgér Bálint bizottsági tag. Ezzel kapcsolatban a bizottság megállapította, hogy jogszabálysértően járt el a megyei önkormányzat. 2008 végén a megye szerződést kötött egy őrző-védő céggel, amely vállalta a többletmunkát is. Ennek ellenére négy céggel kötött hasonló szerződést a megyei önkormányzat esetenként a közgyűlés biztosítására, ezek a cégek jóval magasabb óradíjjal dolgoztak. Fölvetődik a kérdés – mondta Csőgér Bálint -, hogy miért félt ennyire a szocialista vezetés a megye lakosságától. Még nem összesítették a számlákat, de úgy látja a bizottság, 1,5-2 millió forint körüli kár érte ezzel Heves megyét.
Egy másik ügyben, a szolgálati autók üzemanyag-normája ügyében is feljelentést tesz a bizottság. Egy 2008-as főjegyzői utasítás megemelte három hivatali jármű és Sós Tamás elnök szolgálati autójának üzemanyag-normáját. A volt elnök autójának túlfogyasztása két év alatt 4400 liter gázolaj, összesen a négy autó csaknem 7 ezer literrel lépte túl a normát, mai áron számolva 2 millió 200 ezer forint kár érte ezzel a megyét – mondta Csőgér Bálint.
A következő ülésen a múzeumi raktárbázis épülete és a színház lesz terítéken. Később foglalkozik majd az elmúlt ciklus tisztázatlan ügyeit vizsgáló eseti bizottság a kórház működtetésbe adásával, a HospInvesttel.