Artventura

Egerben, a várban látható az Artventura című utazó kiállítás, amely a képzőművészet eszközeivel hívja föl a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra. A vármúzeum nyílt napot szervezett gyerekeknek, amelyen környezetvédelmi feladatokból összeállított vetélkedőn vettek részt a diákok.

Négy iskola 185 diákját fogadták a Dobó István Vármúzeum és a Mátra Múzeum múzeumpedagógusai. Olyan feladatokat állítottak össze számukra, amelyek az Artventura című kiállításhoz kapcsolódva környezetvédelmi ismereteiket tesztelte. A gyerekek bemutatták, hogyan kell szelektíven gyűjteni szemetet, télen mivel szabad etetni a madarakat, vagy hogyan kell a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve bevásárolni.
A program célja az volt, hogy már gyerekkorban felhívja a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára. Mint kiderült a iskolások igencsak felkészültek a témában.
A gyerekeknek előadásokat is tartottak a természetvédelemről, a hulladékhasznosításról, sőt a természettudós Gárdonyival is megismerkedhettek.
Az Artventura című kiállítás ingyenesen látogatható a várban, a Dobó-bástyában.