Egri ajándék az amerikai nagykövetnek

Kopcsik Lajos mestercukrász két képét ajándékozta a város és az alkotó az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének. A diplomata egri látogatásakor ismerte meg a Marcipániát, melyről elragadtatással nyilatkozott.

Tavaly áprilisban járt Egerben Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet asszony, amikor a tervezett programot módosítva a Marcipánia után Kopcsik Lajos mestercukrász műhelyébe is ellátogatott.
Akkor született az ötlet, hogy ajándékot készít az egri alkotó a diplomatának.
Az alkotó és szervező munka után végre megtörténhetett az átadás. Egy amerikai és görög motívumokkal díszített cukorképet és egy kalocsai csipketerítő cukormásolatát vitte az egri küldöttség. A nagykövet asszony elmondta: nagyon jó benyomást tett rá Eger, családjával is járt már a városban. A diplomata Kopcsik Lajos művészetéről elragadtatással nyilatkozott: „A Marcipánmúzeumban megcsodáltuk Kopcsik úr alkotásait, elismeréseit, kitüntetéseit. Nagyon nagy hatással volt rám mindez. Különösen az a szobácska, ahol tetőtől talpig minden cukorból készült.”
Kopcsik Lajos úgy fogalmazott: megtiszteltetés számára, hogy ilyen örömmel fogadták alkotásait.
Orosz Lászlóné tanácsnok asszony az Egri Csillagot angol nyelvű kiadását ajándékozott a nagykövetnek, Habis László polgármester egri borokat és a várost bemutató képeskönyvet adott át. A találkozón elhangzott: hazánk és az Egyesült Államok jó kapcsolatban van, szövetségesként működik együtt és közös értékértékrendet vall.