Tanévnyitó az Agria Közéleti Akadémián

Az alkotmánybíróság elnöke nyitotta meg az Agria Közéleti Akadémia új tanévét. Az évnyitó után dr. Paczolay Péter előadást tartott az alkotmányozás kérdéseiről az Agria Közéleti Klub tagjainak.

Húsz hallgatóval kezdte meg az évet az Agria Közéleti Akadémia. Nyitott egyetemi képzés folyik, három témát járnak körül idén: az alkotmányozást, a politikai kommunikáció és marketing kérdését, a harmadik csoportba pedig a közügyek tartoznak, például a gazdaság- és az oktatáspolitika. A közügyeket az Agria Közéleti Klubban, nagyobb körben tárgyalják majd, ide nem csak a húsz hallgató hivatalos, hanem volt hallgatók és közéleti szereplők.
Dr. Paczolay Péter, az alkotmánybíróság elnöke évnyitó beszédében a közéleti akadémia, az Agria Universitas Egyesület demokratikus értékeket megőrző és teremtő munkáját emelte ki. Szerinte előrébb tartana az ország, ha erősebbek lennének a civil szervezetek, ma Magyarországon a hatalom gyenge civil társadalommal találkozik.
Az alkotmányozásról elmondta: politikai döntés már van, új alkotmány készül, most az a cél, hogy minél jobb alaptörvény szülessen. Az alkotmányozás ütemtervét nézve – a feszített tempó miatt- a lényegre kell koncentrálni, és félő, az alapfeladatokra sem marad idő – mondta az alkotmánybíróság elnöke.
Az évnyitón a közéleti akadémia polgárává fogadták a húsz hallgatót. Köszöntőjében Stumpf István alkotmánybíró úgy fogalmazott: örül, hogy ebben a forradalmi időben is fontos a közéleti részvétel jogának gyakorlása, a helyi közösség tartópilléreinek erősítése. Egy nemzet csak akkor lehet erős, ha a civil társadalma is erős.