A NATO és Oroszország

A NATO és Oroszország kapcsolatáról, a változásokról rendezett konferenciát az Eszterházy Károly Főiskola politológia Tanszéke és az Agria Universitas Egyesület. A konferencia is része volt a Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban című versenynek, amelyet középiskolásoknak hirdettek meg.

A Fiatalok a nemzetközi kapcsolatok építésében, a NATO és Oroszország kapcsolata című vetélkedő célja, hogy a diákok ismereteket szerezzenek a nemzetközi kapcsolatok rendszeréről, a nemzetközi szervezetekről. A vetélkedőn a résztvevők az alapvető történelmi, külpolitikai ismereteikből kiindulva megismerkedhetnek a NATO és Oroszország kapcsolataival és politikájuk alakításával is.
Magyarország a NATO tagja, Oroszország pedig a szomszédunkban van, Magyarország jelentős gazdasági partnere, s mindkettő fontos hazánk biztonsága szempontjából – ezért is témája a vetélkedőnek a NATO és Oroszország kapcsolata. A Start-szerződést aláírták, már csak ratifikálásra vár, ehhez a lisszaboni NATO-csúcs megadta a kellő löketet – hangzott el a konferencián.
Pénteken zajlott a középiskolásoknak meghirdetett Fiatalok a nemzetközi kapcsolatok építésében és a nemzetközi szakosoknak kiírt Fiatal európaiak vetélkedő. Az egész országból érkeztek csapatok, az egyik versenyen nyolc, a másikon tíz négyfős csapat indult. Mindkét vetélkedő fődíja egy brüsszeli tanulmányút.