Csökkenő bevétel – változatlan intézményhálózat

Bár a bevételek csökkenésével számol a város jövő évi költségvetésének koncepciója, az intézményhálózat változatlan marad – derült ki a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsának ülésén. A városvezetés és a reprezentatív szakszervezetek a jövő évi költségvetés koncepciójáról tárgyaltak.

Jövő évben várhatóan 200 millióval csökken a személyi jövedelemadó helyben maradó összege, ugyanerre számítanak az iparűzési adó esetében is, illetékekből pedig körülbelül a tavalyi fele folyik majd be 2011-ben – mondta Juhászné Krecz Erzsébet, a gazdasági iroda vezetője a költségvetés koncepcióját tárgyaló egyeztető ülésen. Változatlan marad az intézményhálózat, de jövőre még szigorúbb feltételek között kell működtetni az intézményeket.
Habis László polgármester azt mondja: a feladatuk az, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott viszonyokhoz, és nem áldozzák fel az intézményekben felhalmozott értékeket. A város gazdasági helyzetét befolyásolja még a gyereklétszám-csökkenés, hiszen a közoktatásban fejkvóta alapján adják a támogatást.
A Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsának elnöke azt mondja: nagy szigorúság jellemzi a koncepciót, a vezetőket is arra kényszeríti, hogy költséghatékonyan működtessék a rájuk bízott intézményt.
Igyekeznek megértőek lenni, tudják, hogy nincs ablakon kidobható pénz – mondja az elnök.