Honszerelem

Vers- és prózaíró versenyt hirdetett még tavasszal diákoknak a trianoni békediktátum 90. évfordulója alkalmából a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Egri Szervezete. Olyan műveket vártak, amelyek témája a hazaszeretet, a „Honszerelem”. Bár Egerből kevesen pályáztak, maga a kezdeményezés túllépte a megye- és az országhatárt is.

Honszerelem – ez volt a címe a Hatvannégy Vármegye irodalmi pályázatának. A szervezők úgy gondolták, ebbe sok minden belefér: lehet írni a Kárpát-medence természeti szépségéről, arról, hogy miért szeretünk itt élni, miért nem vágyunk külföldre. Ugyancsak téma lehetett a trianoni békediktátum, az elszakított területek magyarsága, népünk múltja, jelene, jövője, hite.
Kürti Zoltán, az egri szervezet elnöke a díjkiosztón azt mondta: több céljuk is volt a pályázattal. Egyrészt azt szerették volna, ha nem csak egy nap emlékeznek a trianoni békediktátumra – főként nem ezen a kerek évfordulón. Másrészt úgy tapasztalják, hogy a fiatalok egyre kevesebbet olvasnak, s ez ellen saját eszközeikkel is szerettek volna tenni.
Az elnök szerint a kezdeményezésnek nagyon jó volt a visszhangja, a Kárpát-medence több városában meghirdették a Honszerelem pályázatot.
Minden értékelhető próza és vers szerzőjét elismerték.. Egerből kevesen pályáztak, de a környékbeliek is itt vehették át az oklevelet. A beküldött verseket és prózákat szeretnék majd megjelentetni, de egyelőre nem gyűlt össze egy könyvnyi anyag, és pénzük sincs rá. Az biztos, hogy jövőre is meghirdetik a pályázatot.