Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott dr. Vida József

Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott dr. Vida József, az Eszterházy Károly Főiskola Fizika Tanszékének tanára. Nevéhez fűződik többek között a Varázstorony létrehozása, az ehhez kapcsolódó vetélkedő életre hívása. Több önálló fizikai szakkiadvány, könyv, tankönyv szerkesztője, írója, emellett interneten folyamatosan bővülő kísérlet-gyűjteménye van. Az elismerést tegnap adták át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Tizedszer adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Idén nyolc pedagógus kapta meg a kitüntetést, olyanok, akik hozzájárultak a hazai középiskolai természettudományos képzés színvonalának emeléséhez vagy a természettudományok népszerűsítéséhez, megszerettetéséhez. Az egri dr. Vida József idei díjazott azt mondja, érdekesen kell tanítani a fizikát az iskolában, másrészt olyan helyekre van szükség, mint a Varázstorony, vagy a Csodák palotája, ahol olyan motivációt keltenek a diákokban a saját maguk által végzett kísérletekkel, hogy érdeklődni kezdenek a fizika iránt.
A főiskola fizika tanszékének oktatója itt, Egerben végzett, utána Karcagon tanított, majd visszakerült Egerbe, először a gyakorló iskolába, majd 1980-ban a főiskolára. Változatos volt a munkája – mondja –, és szívesen vállalja a kihívásokat. Kihívás volt a Varázstorony kitalálása és létrehozása is, 2006-tól működik a Varázstorony, 2007-től pedig a planetárium. Harmadik éve szervezik a megye 7. osztályosainak a Varázstorony vetélkedőt, a jelentkezők száma meghaladja az ezerkétszázat.
Vida tanár úr kedvenc kísérletei megtalálhatók az interneten is.