Vandálok ellen fémedény

Kicserélte a Városgondozás Egerben a szelektív hulladékgyűjtő szigetek edényeit. A cég azért döntött a csere mellett, mert a vandálok miatt eddig kb. 4,5 milliós kár érte a várost, az új edények viszont ellenállnak a rongálásnak.

Egerben 15 szelektívhulladék-gyűjtő sziget van, Az első szigeteket valamikor a 90-es évek végén hozta létre a Városgondozás. Az eddigi edényeket tavaly kezdték el újabbakra cserélni, ennek az oka az volt, hogy több helyen is felgyújtották a műanyag tárolókat. A várost a vandálok miatt kb. 4,5 millió forintos kár érte, 15 edényt gyújtottak fel. Az új gyűjtők fémből vannak, és vandálbiztosak.
Az új szigeten három edénybe gyűjtik a hulladékot: külön a papírt, üveget, palackot. Újdonság, hogy a PET-palackokkal együtt bedobhatjuk az italos kartont és a fém üdítős, sörös dobozokat is.
A városi mondák szerint felesleges szelektíven gyűjtenünk, mert úgyis összeöntenek mindent a kukások. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Városgondozás telephelyén még a szelektíven gyűjtött hulladékot is szétválogatják. Előkezelés és tömörítés után pedig elszállítják, hogy újrahasznosítsák.