Már nincs olaj?

Csorba László egy hete tett feljelentést a rendőrségen, mert Demjén környéki termőföldjén olajszennyezést tapasztalt. Azt állítja: a kármentesítési munkák ellenére még mindig megtalálható az olaj nemcsak a földben, hanem a patakban is.

Egy hete került nyilvánosságra a Demjén környéki olajiszap szennyezés. Csorba László akkor tett feljelentést a rendőrségen, úgy fogalmazott: munkagépek vágták át a MOL káros anyagokat tartalmazó gátját, így az olajjal, földdel keveredett víz kiszabadult, és elöntötte termőföldjét, majd a Laskó-patakba került. Csorba László egy héttel az olajiszap ömlés után mutatta meg saját földterületét. Elmondta: az árkokban és a patakban még mindig ott van az olajos szennyeződés, így a kármentesítési munka nem fejeződhet be. A tulajdonos azt szeretné, ha megtalálnák a felelősöket és megszüntetnék a szerinte létező szennyeződést.

Az elhangzottakkal kapcsolatban a MOL Nyrt. szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében azt írja: továbbra is kitartanak amellett, hogy az említett területen nem volt iszaplerakóhely, különösen nem illegális. A cég engedéllyel a szénhidrogén termeléshez kapcsolódóan leválasztott kísérővíz kezelését végezte itt. A területen valóban szennyeződött a talaj, ennek megszüntetésére műszaki beavatkozási terv készült, amely többek között előírja a víztározó alsó részén lévő gát elbontását is. A kiáramlott folyadék nem szennyezés, hanem csapadékvíz volt. A leengedett vizet több alkalommal ellenőrizték, szennyeződést nem találtak benne – áll a MOL közleményében.