LMP: Nulla hulladék stratégia

A Lehet Más a Politika egri csoportja kezdeményezi egy tíz éves „nulla hulladék” stratégia kidolgozását, amelyben minden hulladék egyben nyersanyag is. Az Agria Humán Nonprofit Közhasznú Kft. szelektív hulladék válogató és csomagoló telephelyén tartott sajtótájékoztatón dr. Csarnó Ákos, az egri 7. számú választókörzet képviselőjelöltje kijelentette, ez egy jó elképzelés, de tovább kellene fejleszteni. A városban keletkező hulladék összegyűjtése és elszállítása jelentős összegeket emészt fel, miközben a szemét elenyésző részét hasznosítják újra.

A Nulla Hulladék stratégia olyan terveket támogatna, amelyek előírják a hulladék ártalmatlanítás fokozatos háttérbe szorítását, helyettük újrahasznosító- és komposztálóüzemeket kellene létesíteni, amellyel új munkahelyeket teremtenek és csökkentik a fogyasztást.
Gyenge Beatrix, a 4. számú választókörzet képviselőjelöltje kiemelte, máshol már jól működik az öko-ószeres rendszer. A tavaszi lomtalanítás helyett egész évben üzemelnek és telefonos bejelentés alapján házhoz mennek. A begyűjtött lomokat feldolgozzák, szétszedik, megjavítják. A felújított tárgyakat a kisebb jövedelműek megvásárolhatják, a többit újrahasznosítják.
A cél eléréséhez differenciált, ösztönző szemétdíjat kell bevezetni. Aki szelektíven gyűjti hulladékát, fizessen kevesebbet, hiszen így az önkormányzatnak is kevesebbe kerül.