A jövőnek megőrzendő város – konferencia a városfejlesztésről

A belváros átalakításáról rendezett konferenciát a város és az Egri Városvédő Polgárok. A városvédők többször elmondták már, hogy ellenzik az Agora felépítését, az Ifjúsági Ház átalakítását, a belváros technokrata szemléletű  megújítását. A városvédő polgárok szerint még közmeghallgatásra is szükség van, ahol az egriek élő szóban is elmondhatják a véleményüket a tervekről. 

Ha városfejlesztésről beszélünk, át kell gondolnunk, melyek azok a történelmi hagyományok, adottságok, amelyekből ki kell indulnunk – mondta Habis László polgármester a város és a városvédő polgárok közös konferenciáján. Úgy látja: felelős városvezetőként sok szempontot kell figyelembe vennie.
A várospolitikai kérdés civil kérdés is – mondta dr. Pócs Alfréd a konferencia után tartott sajtótájékoztatón. Szerinte először azt kell eldönteni: a pályázati 3,1 milliárd forint mellé szükséges 800 millió önerőt a város tényleg belváros-fejlesztésre költse-e, vagy van fontosabb is, például munkahelyteremtés, közlekedésfejlesztés. Nem szeretnék, ha Egert kár érné – akár a fejlesztésben, akár azért, mert anyagi javaktól esik el – mondta Pócs.
Dr. Kurucz András, az Egri Városfejlesztési Kft. ügyvezetője kiemelte: a pályázati támogatás, a 3,1 milliárd csak városfejlesztésre fordítható. Ennek a pályázatnak lesz 2. fordulója is, ott 500 milliót kapnak szociális városrehabilitációra.
Kelemen Csaba, aki a városvédő polgárok nevében szólalt meg, azt hangsúlyozta: szeretnék, ha az egriek véleményt nyilvánítanának a Dobó tér és az Ifjúsági Ház átalakítása, valamint az Agora építése ügyében.
Horváth Mátyás azt kérte, kapjanak részletes tájékoztatást az egriek, s azt, hogy legyen közmeghallgatás mielőtt a végső döntés megszületne. Szerinte nem ez az egyetlen forrás, amelyt városfejlesztésre lehetne fordítani.
Szabó Pál minden lépést helyeselni tud, amely modernizál ott, ahol szükséges, de nem bont meg hagyományos, kedvelt szerkezeteket. Azt szeretnék a városvédők, hogy újuljon meg a Dobó tér felszíni burkolata, maradjanak a szobrok a helyükön, a főtér alatt ne közlekedjenek autók.
Rátkai Attila főépítész elmondta: nem mélygarázs lesz a Dobó tér alatt, hanem a rendezvényeket kiszolgáló öltözők, raktárak. A főépítész szerint elméletben több pontban – kommunikáció, nyilvánosság bevonása – egyetértettek a felek a konferencián.
A városvédők felvetették a régészeti kutatás kérdését is, szerintük a Dobó tér alatt olyan leletek lehetnek, amelyek meggátolják majd ezeknek a mélybe tervezett kiszolgáló helyiségeknek az építését, mint ez a főiskola esetében is történt. Úgy látják: újabb tárgyalásokat kellene folytatnia a városnak a Centrum áruház tulajdonosaival, meg kellene szereznie Egernek a Valide Sultana fürdőt, és újabb közmeghallgatást kívánnak az Ifjúsági Ház ügyében.