Svájci könyvekből multikulturális központ

Harmincnégy láda könyvet, a volt Svájci Intézet könyvtárát adományozta Ódor László professzor az Agria Universitas Egyesületnek. A svájci nagykövet, aki meglátogatta a könyvtárat azt mondta: örömmel hallotta, hogy itt, Egerben sokan forgatják majd ezeketa könyveket. Megígérte azt is: igyekeznek fejleszteni az állományt. A nagykövetet Habis László polgármester fogadta az irodájában.

Hazánkból magyar Svájcot kell csinálni, alulról építkezve, a magunk útját járva – mondja Ódor László, aki 1990 és 1994 között Magyarország svájci nagykövete volt. Ekkor gyűjtötte össze a könyveket, amelyeket előbb a Svájci Intézetnek adott, majd ennek megszűnése után elkezdett a 34 ládányi könyvnek helyet keresni. A könyvek gazdája az Agria Universitas Egyesület lett, Jelenleg az állomány kiegészítése és feldolgozása folyik, a kutatók előtt szeptembertől áll nyitva a könyvtár. Az a cél, hogy Egerben a svájci gyűjteményre alapozva egy multikulturális központot hozzanak létre.
A svájci nagykövet, Christian Mühlethaler elsősorban a könyvtárat jött megnézni, de beszélt arról, hogy Svájc – bár nem uniós ország – külön segíti a 2004 után az európai közösséghez csatlakozott országokat.
– El szeretnénk érni, hogy minél hamarabb fölzárkózhassanak az unió centrális országaihoz. Saját érdekükben is invesztálniuk kell ezekbe az országokba, hiszen most, amikor kinyílik Európa, lehetséges, hogy ide jönnek üzletembereink, szakembereink és befektetnek. Magyarországnak tehát olyan helyzetbe kell kerülnie, mint a többi – régóta – uniós ország.