Önkéntes segítőket képeznek uniós támogatással

Önkéntes segítőket képez a Béthel Alapítvány és a Heves Megyei Önkéntes Centrum. A négynapos tréningen minden elsajátítható, ami ahhoz szükséges, hogy valakiből tökéletes segítő váljék – állítják a szervezők. A képzéseket az unió foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási programja támogatja.

A képzés tematikáját a Béthel Alapítvány állította össze. A Heves Megyei Önkéntes Centrum a helyet adja, és ők szervezték a jelentkezéseket is. Ez utóbbi olyan jól sikerült, hogy a tervezett egy csoport helyett kerttőt kell indítaniuk, így szeptemberben még egy négynapos tréninget tartanak. A mostani csoportban huszonegyen vannak.
A Béthel Alapítvány koordinálja Magyarországon a Kapu Programot. Önkéntes segítő képzést tartottak már a fővárosban, Szombathelyen, Békéscsabán. A tréningen elsősorban szociális területre képeznek segítőket, arról kapnak információkat a hallgatók, hogy hogyan bánjanak másokkal. Emellett önismereti foglalkozások vannak, megtanulják azt, hogyan kell egy ágyhoz vagy tolószékhez kötött embert mozgatni.
A Kapu Program arról szólt, hogy a segítők elsősorban lakókörnyezetükben dolgoznak, de szervezett keretek között. A koordináló szervezet – esetünkben a Heves Megyei Önkéntes Centrum
– feladata lesz, hogy összegyűjtse az igényeket, és azokat, akik szívesen segítenek.
A Béthel Alapítvány szerint önkéntesség szempontjából fejlődik az ország, szinte minden megyében vannak már önkéntes centrumok. El kellene érni hazánkban – mondják a szakemberek -, hogy az önkéntes munka végzése bekerüljön az önéletrajzokba, figyelembe vegyék egyetemi felvételinél, és beszámítson akkor is, ha valaki munkát keres.