Walesi vízilabdázók Egerben

Walesi vízilabdázók edzőtáboroztak Egerben. A csapat edzője az egri Rüll Csaba, aki három Japánban eltöltött év után Walesben folytatta edzői munkáját. Csapata a brit első osztályban szerepel.

A július a felkészülés időszaka a vízilabdázóknál. Ilyenkor nagyon sok csapat megfordul Egerben. Legutóbb a walesi válogatott töltött itt három napot és több edzőmérkőzést is játszott a ZF-Eger jelenleg itthon tartózkodó, zömében fiatalabb játékosokból álló csapatával, valamint az OB I/B-s Egri Vízművel. Hogyan kerültek ide a walesiek? 2009 óta egri edzőjük van. Rüll Csaba Ázsián keresztül, Japánból került vissza Európába, ahol a walesiek felkérték edzőnek.
A brit vízilabda ma nem tartozik a legerősebbek közé, bár 1900 és 1920 között négy olimpiai bajnoki címet szereztek, nem mellesleg nekik köszönhetjük, hogy létezik ez a sport, ők találták ki. A 2012-es londoni olimpia miatt szeretnék ismét felfejleszteni a vízilabdát. A brit első osztályban szereplő Welsh Wanderers lényegében a walesi nyolccsapatos bajnokság legjobbjaiból összeállított együttes. Korábban a Cardiff és a Cardiff City a második-harmadik osztályban szerepelt. A Welsh Wanderers-t 1990-ben hozták létre, 2006 óta játszanak a brit első osztályban.
– A Brit szövetségben komolyan gondolják a sportág fejlesztését. A 2012-es londoni olimpia miatt – amelyen mint rendező, mi is indulhatunk – évekkel ezelőtt elindult az a program, ami segítheti a felzárkózást a nemzetközi középmezőnyhöz. A pénzügyi fedezetet ehhez a brit szerencsejáték felügyelet biztosítja. A legjobb 16 játékos, mint csapat – a nőknél és a férfiaknál is – külön készül. Számukra Manchesterben jelölték ki a központot. Igyekeznek úgy menedzselni őket, hogy már fiatalon elkerüljenek Spanyolországba, Németországba, Olaszországba, vagy éppen Magyarországra. Egy a lényeg: 2012-re mindenkinek haza kell térnie – nyilatkozta a csapatkapitány, Nigel Davies.
Dan Laxton korábban a brit junior válogatott tagja volt, most már ő is a felnőtt, a londoni olimpiára készülő keret tagja. A gólerős, magas játékos a walesi csapat legjobbja volt Egerben. Kapott már ajánlatot Hollandiából, Eindhovenből, de amennyiben sikerülne megegyezni, szívesen játszana a Főiskola OB I/B-s csapatában.
– Ez Csabitól függ. Ő már beszélt ezzel kapcsolatban itt több emberrel is. Három napot töltöttünk Egerben. Ez teljesen más közeg, mint otthon. Számunkra az természetes, ha minőségi vízilabdát akarunk látni, akkor Magyarországra kell jönnünk. Biztos, hogy segítené a fejlődésemet, ha a Főiskola csapatában játszhatnék, minden nap láthatnám az első csapatot, közös edzéseken vehetnék részt a Főiskolával együtt. Nagyon jó tapasztalat lenne ez számomra – válaszolta kérdésünkre Dan Laxton.
Augusztus végén a walesiek részt vesznek a hagyományos három nemzet kupáján, ami a kelta népek vízilabda kupasorozatát takarja és a walesiek mellett a skótok és az írek szerepelnek benne. Idén Skóciában, Glasgowban lesz a torna. Az egri edzőtábor ennek jegyében telt el. A brit-magyar vízilabda kapcsolatok jegyében a következő szezonban a brit női válogatott a magyar női OB I-ben fog indulni.