Egri séták a tűzoltóságnál

A mostani Egri sétákon elsősorban gyerekek, kisfiúk vettek részt. Ez teljesen természetes, hiszen a tűzoltóságot, a tűzoltók munkáját mutatta be a parancsnok, Csontos Ambrus.

Örülnek az érdeklődésnek, ami a munkájukat kíséri – fogalmazott Csontos Ambrus tűzoltóparancsnok az Egri séták egrieknek rendezvényen. Főként a gyerekek kíváncsiak arra, hol alszanak, hol csúsznak le a tűzoltók, miből is áll a munkájuk. Csontos Ambrus a tűzrendészet történelméről, az egri tűzoltóság kialakulásáról mesélt a jelenlévőknek. Egerben az 1500-as években itáliai kéményseprők jelentek meg, s azt vizsgálták, mennyire biztonságosak a vár kéményei – ez az első egri feljegyzés a tűzvédelemről. Az ismert – mondta a parancsnok -, hogy az 1552-es ostrom idején elrendelték, hogy a muníció, élelem megvédése érdekében az éghető tetőszerkezeteket bontsák le.
A parancsnok mesélt az egri Önkéntes Tűzoltó Egylet létrehozásáról, arról, hogyan került a tűzoltóság a mai laktanyába. Megmutatták, hogy élnek, dolgoznak, milyen eszközeik vannak.
Csontos Ambrus azt mondja: nem csak az Egri sétákon lehet betekinteni a tűzoltók munkájába, bármikor bárkit szívesen látnak.
A jövő héten Kossuth Lajos egri tartózkodásáról mesélnek az Egri sétákon.