Győzelem napja

A II. világháború európai befejezésére, a győzelem napjára emlékezett több szervezet. Fontos az emlékezés azért is, hogy a mai fiatalok megismerjék: milyen út vezetett a háborúig – mondta Nagy Imre képviselő.

Hatvanöt évvel ezelőtt ért véget a II. világháború, sokan harcoltak a szabad, demokratikus, független Magyarországért – emlékezett vissza Viczián Zoltán, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Heves Megyei Szervezetének titkára. Őt tizenhat évesen a salgótarjáni kegyetlenkedések, akasztások arra késztették, hogy a szovjet csapatokhoz álljon.
700 – 750 ezer áldozata volt a II. világháborúnak Magyarországon – mondta Nagy Imre szocialista képviselő a megemlékezésen. Ma nagyon vegyes a háború és a két világháború közötti korszak, a szovjet hadsereg megítélése. Sokan megpróbálták átértékelni, korábban szűk körben, ma már nyíltan. Sőt van olyan párt, amely érvényesülése érdekében történelmet is hamisít – mondta Nagy Imre.
Rossz irányba fordultunk, ha ma törvényt kell hozni, hogy ne lehessen tagadni a holokausztot. Meg kell ismertetni a fiatalokkal az eseményeket, azt, hogy milyen út vezetett a háborúig, hogy még egyszer ne fordulhasson elő ilyen borzalom – hangzott el a megemlékezésen.