Alkotó rabok

Falakon átívelő kultúra címmel nyílt kiállítás a Bartakovics Béla Közösségi Házban. A tárlat érdekessége, hogy az alkotók mindannyian a sátoraljaújhelyi fegyház és börtön fogvatartottjai.

A Magyar Büntetés-végrehajtási Múzeum Kiállítóhelye országosan és Közép-Európában is egyedülálló. A múzeumot üzemeltető sátoraljaújhelyi fegyház és börtön lakóinak képzőművészeti munkáiból pályázati támogatással vándorkiállítást állítottak össze. Ez a kiállítás járja végig az észak-magyarországi városokat. Sokszor az alkotás ad értelmet a fogvatartottaknak, segíti őket, hogy emberek maradjanak – mondta Rózsahegyi Tamás, a Magyar Büntetés-végrehajtási Múzeum Kiállítóhelye vezetője. Szabadulás után könnyebben visszailleszkednek a társadalomba.
A festészet lehetővé teszi, hogy az emberek önmagukkal foglalkozzanak, segíti a fogvatartottakat abban is, hogy újra felépítsék magukat – mondta Homa János tanácsnok megnyitójában.
A kiállított képeket meg lehet vásárolni, a pénz az alkotó számlájára kerül, szabadulás után megkapja. A sátoraljaújhelyi börtönparancsnok azt mondja: hamarosan szabadul két olyan ember is, aki kint képzőművészetből akar megélni.