Választások után és előtt

Egerbe látogatott Stumpf István a Századvég Alapítvány elnöke. A politológus az Agria Universitas Egyesület meghívására a főiskolán tartott előadást “Választások után, választások előtt” címmel. Mint mondta: földcsuszamlásszerű változás állt be a magyar politikai életben.

Az emberek érzik, hogy az ország nem engedhet meg magának további éveket a süllyedő hajón. Ezt tükrözik az első forduló utáni választási eredmények – mondta Stumpf István Egerben. A Századvég Alapítvány elnöke szerint 1990 óta ez lehet az első olyan országgyűlési választás, ahol két nem rendszerváltó párt kerülhet be a parlamentbe, másik két rendszerváltó párt pedig kieshet. A politológus az idei választásokat értékelve elmondta: az EP választás jelezte először, hogy nemcsak a fiatalok, de az egész magyar lakosság körében megváltozott a politikai támogatói struktúra. A Fidesz olyan mértékű történelmi felelősséget, lehetőséget és ugyanakkor kihívást kapott, amit a rendszerváltás óta még egy párt sem.
Jelentős a Jobbik szavazóinak aránya. A párt támogatottsága az ország északi és keleti régiójában a legmagasabb, elsősorban a fiatalok és a munkanélküliek körében. A szocialisták népszerűsége minden korosztályban csökkent, ezzel párhuzamban szembetűnő, hogy a nyugdíjas korosztály körében is 56%-os volt a Fidesz támogatottsága. A Lehet Más a Politika elsősorban a fiatalok körében, az egyetemi városokban jelentős. Stumpf hozzátette: a választások első fordulójában a baloldal történelmi vereséget szenvedett.