Vámkonferencia

A Magyar Vámügyi Szövetség ismét Egerben rendezte hagyományos tavaszi szakmai konferenciáját. Az idei rendezvény kiemelt témái között szerepelt a vámszakterület felkészülése a 2011-es Uniós magyar elnökségre, valamint a vámhatóság és az üzleti szféra közötti partnerség erősítése.

A rendezvény előtti sajtótájékoztatón Tüske Péter, a Magyar Vámügyi Szövetség elnöke ismertette az idei konferencia fő témáit. A válság időszakában még hatékonyabbá kell tenni a munkát. Faragni kell a költségeken. A világkereskedelemben 5-7 %-ra teszik a tranzakciós költségeket, melyeket minimalizálni kell. A versenyképesség biztosításának érdekében ma már a teljes export, illetve az import hetven százalékában a vámeljárás elektronikusan történik. Dr. Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka beszédében kiemelte, fontos, hogy a legálisan tevékenykedők ne kerüljenek versenyhátrányba és visszaszorítsák a fekete-, illetve a szürkegazdaságot. Három éve folyamatosan csökken az ismertté vált jogsértések száma. Tavaly 39 ezer esetben folytattak eljárást, a felderített érték meghaladta a 100 milliárd forintot.
Tolnainé dr. Tóth Veronika, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese kiemelte, 2011-ben hazánk sokat tehet a régió és az ország érdekeinek képviseletéért, mint az Unió soros elnöke. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az idén bevezetett új termékdíjról beszélt, amely a klímavédelem fontos pillére lehet. Mint mondta, egyre több helyben termelt energiára van szükség, ami egyúttal az ország szén-dioxid kibocsátását is csökkentené.