Száz év küzdelem

Száz éve annak, hogy Clara Zetkin síkra szállt a nők jogaiért, s március 8-át a nők nemzetközi napjává tették. Ez a nap az többről szól, mint a virág és a tiszteletadás – emelte ki Tajcs Ferenc, a Munkáspárt 2006 megyei elnöke -, küzdeni kell a társadalmi egyenlőségért, az egyenjogúságért, a munka és életkörülmények javításáért.

Százéves a nemzetközi nőnap. Ebből az alkalomból konferenciát rendez Magyarország több városában az Európai Baloldali Párt. Egerben ez egyben a Zöld Baloldal kampánynyitója is volt. Harminchat tagja van az Európai Baloldali Pártnak: marxista-leninista zöldek, baloldaliak, trockista pártok Európa több országából. Másféle Európai Uniót szeretnének létrehozni.
Christine Mendelsohn elnökségi tag elmondta: alapértéknek nem a versenyt és a konkurenciát, hanem az együttműködést tekintik. Olyan európai uniót szeretnének, amely nem teszi tönkre a munkát és a környezetet. Új típusú társadalmat alakítanának ki.
Száz éve Clara Zetkin a nők munkához, családhoz való jogáért szállt síkra. Ma már a nőkről csak egy-egy szál virággal emlékeznek meg – mondta Tajcs Ferenc, a Munkáspárt 2006 megyei elnöke. Szerinte a rendszerváltást is leginkább a nők érezték meg.
Tajcs szerint az elmúlt húsz évben hazánk 3 millió koldus és 3 millió munkanélküli országává vált. A parlamentbe bejutottak húsz év óta bitorolják a hatalmat, s kiszorították a munkásokat. A megyei elnök úgy látja: el lehet érni, hogy legyen elég munkahely, az emberek ne segélyekből éljenek.