Újabb díj Kopcsik Lajosnak

Balázs Mester-díjat kapott Kopcsik Lajos. Az Oscar-díjas cukrászmester a jövő héten állítja ki műveit a budapesti Cukrász Junior Világbajnokságon.

Kopcsik Lajos műhelyében Dürer rinocéroszának felnagyított másolata is cukorból van. Ez a munka is része egy készülő ötvendarabos gyűjteménynek, amely majd városról városra utazva mutatja be: a cukrászat is művészet. Többek között ezért, a cukrászat művészi szintre emeléséért kapott Balázs Mester-díjat Kopcsik Lajos. Az indoklásban szerepel még a hagyományos magyar, népi gasztronómia megőrzése, népszerűsítése. A díjat 2004-ben alapították, idén már ötödször adták át. Kopcsik Lajos közben a Cukrász Junior Világbajnokságra készül, ott állítják ki 18 munkáját.
Az ötvendarabos vándorkiállítás tematikáját tekintve vegyes lesz: híres művészek alkotásainak másolatai mellett zenei témájú művek és magyar népi motívumokat ábrázolók is helyet kapnak, de készül Kopcsik Lajos saját kompozíciókkal is. Közben tervez, anyagot gyűjt: a Liszt-évre készülő mű papíron már megvan, a bábszínházból már csak Mazsoláék hiányoznak.