Ferenczi pere másodfokon

Másodfokon tárgyalta a bíróság Ferenczi Henrik, az Új Magyar Gárda Mozgalom Heves megyei kapitányának perét, akit azzal vádolnak, hogy az általa szervezett 2009. november 4-i egri ’56-os megemlékezésen jogsértő volt az egyesület fellépése. A bíróság kedden hirdet ítéletet az ügyben.

Első fokon 60 ezer forint megfizetésére, vagy az annak meglelő fogházban letöltendő kétszáz napi elzárásra kötelezte a bíróság Ferenczi Henriket. A gárda megyei kapitánya fellebbezést nyújtott be mivel szerinte, illetve jogi képviselője szerint nem történt jogsértés.
A védelem fő érve az volt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla által betiltott Magyar Gárdának nincs jogfolytonossága az új mozgalommal, mivel a két egyesület tagjai nem azonosak, ráadásul ez volt a megyeszékhelyen az egyetlen hasonló rendezvény, más szervezésben senki nem emlékezett meg az áldozatokról, így inkább dicséretet érdemelnének.
Ferenczi Henrik ügyvédje többek között egy november 22-i, budapesti rendezvényre hivatkozott, amelyen a Heves megyei gárdakapitányt is előállították, a kerületi bíróság azonban nem találta jogellenesnek a rendezvényt, így megszüntette az eljárást.
A vád képviselője hangsúlyozta: a november 4-én történt megemlékezés kimeríti a bűncselekmény fogalmát, tekintve, hogy az új mozgalom ugyanúgy működik, mint a betiltott Magyar Gárda.
Az utolsó szó jogán Ferenczi Henrik nem tartotta magát bűnösnek.
A másodfokú bíróság kedden hirdet ítéletet.