Ökumenikus imahét a keresztények egységéért

A nemzetközi és országos programokhoz kapcsolódva Egerben is megrendezték az ökumenikus imahetet. A Január 17-től 24-éig tartó időszakban minden nap egymás templomában tartottak közös imaórát az egri felekezetek. Az idei imahét mottóját: „Ti tanúi vagytok ezeknek” Lukács evangéliumából választotta ki a Keresztény Egység Elősegítésének Pápai Tanácsa, valamint az Egyházak Ökumenikus Tanácsának Hit és Rend Bizottsága.

A 2010-es imahét programfüzetének és előkészítő dokumentumának összeállítását a skóciai keresztény egyházakra bízták, a száz évvel ezelőtti edinburghi missziós konferencia emlékére.
Egerben több mint 2 évtizede él egymás mellett a négy fő keresztény felekezet, a katolikus, a református, az evangélikus és a baptista. Az imahét közös imaóráiban Isten igéje közelebb viszi egymáshoz a résztvevőket anélkül, hogy megfeledkeznének a felekezeti identitásról, vagy beavatkoznának egymás dogmatikájába – hangsúlyozta Kádár Zsolt református esperes. Mándy Zoltán a Bazilika főplébánosa is a keresztény tanúságtételt nevezte meg az imahét lényegeként. Aklan Béla evangélikus lelkész elmondta, az ilyen alkalmakkor azt kell tisztáznia az embernek önmagában, hogy valójában miért fontos az ökumenikus együttműködés.
Az imahetet városunkban 24-én vasárnap ünnepi imaórával zárták a Bazilikában.