Szabadtéri Betlehem

Egy évvel ezelőtt született az ötlet, amely 2009. karácsonyának szentestéjére valósult meg. Egerben a Jézus Szíve Plébánia kertjében egy romos lomkamra helyére, szabadtéri Betlehemet építettek föl a 2-es negyed fertálymesterei. A keresztény, hagyományőrző szemléletű fertálymesterek a saját kezű fizikai munka mellett komoly anyagiakkal is finanszírozták a munkálatokat, a szobrok elkészítését. Eger város első szabadtéri Betlehemét Ternyák Csaba érsek áldotta meg.

A százráncú köpenyes, kiérdemesült atyafiaknak először a lelkében épült föl a Betlehem, ezt követték a tettek. Assisi Szent Ferenc példáját követve, aki először épített Betlehemet a világon, több mint hét hónapos munkával, karácsonyra elkészült a páratlan alkotás.

A Jézus Szíve templom zsúfolásig megtelt ünneplő hívekkel. Az egyházközség ifjúsági csoportjának misztériumjátékát követően Ficzek László plébános adott hálát az Istennek, hogy válságos időkben is vannak áldozatot hozó, jó ügyekért fáradozó emberek.

Az ünnepi program a templomkertben folytatódott, ahol Flaskay Mihály fertálymester idézte föl a betlehem-építés mozzanatait és mondott köszönetet a segítőknek.

Ternyák Csaba egri érsek kihangsúlyozta: örömmel tölti el, hogy az egyházmegyében ez a páratlan kezdeményezés megvalósulhatott, amely szépen tükrözi a karácsony legfontosabb üzenetét. Ezt követően megáldotta a Nagy József asztalosmester által, egy méter 40 cm magas szobrokba faragott Betlehemet.

Az ünnepet követően a szobrok raktárba kerülnek, de az épületet a hívek és a fertálymesterek közösségi térként használják majd.

Az anyagot készítette: Nagy Ferenc, F. Molnár Gabriella