Partnert szeretnének találni a víz hasznosítására

A város határozott szándéka, hogy partnert találjon a Szent József forrás vizének hasznosítására, hogy Eger értéke másokhoz is eljusson és az önkormányzat bevétele is gyarapodjon � jelentette ki Habis László polgármester. A városvezető elmondta még: hosszútávú, megnyugtató megoldást keresnek, az ajánlattevő kínai cég pedig a kínai kereskedelmi kamara szóbeli nyilatkozata szerint nem létezik.

Mint arról beszámoltunk, két fideszes és öt szocialista képviselő indítványára rendkívüli közgyűlést hívtak össze, melynek egyetlen napirendi javaslata a Szent József forrás vizének hasznosításáról szóló ajánlat volt. A polgármester elmondta: hiányolta az előzetes egyeztetést az ülés összehívása előtt. Egy olyan cég jelentkezett, amely többekben kétségeket ébresztett. Az üzlet közvetítését végző tanácsadó cég mínuszos vagyonnal rendelkező, kötelezettségekkel terhelt társaság a legutóbbi -2007 �es adatai szerint.
A képviselt kínai partnernek a léte is kétséges, a Kínai Kereskedelmi Kamara közlése szerint. A biztos információ érdekében banki vizsgálatot is kért a polgármester.
A testület a nem vette napirendre a kérdést, így az ülés néhány perc múlva véget ért.
Habis László elmondta még: a városvezetés határozott célja, hogy megfelelő garanciákat felmutató befektetők bevonásával valósítson meg fejlesztéseket. Így továbbra is megvan a szándék, hogy a víz hasznosítását is megoldják, megfelelő partnert találjanak ehhez, s olyan együttműködés is szóba jöhet, melyben a város egyik cége vállal szerepet.
A témával már több alkalommal foglalkozott a közgyűlés, nyáron szerződést bontottak a korábbi jogok tulajdonosával, a hasznosítás új lehetséges formáiról szeptemberben született döntés. A város zárt borítékos, két fordulós pályázatot írt ki, melyre december végéig lehet jelentkezni. Ez az érvényes pályázati kiírás jogilag is akadálya lett volna annak, hogy a rendkívüli közgyűlés a kínai befektető számára megadja a hasznosítási lehetőséget, verseny nélkül.