Tíz éve alakult a Heves Megyei Europe Direct

Tízéves a Heves Megyei Europe Direct. Az elmúlt időszakban több mint 800 nagyobb rendezvény, illetve program szervezésében vettek részt a munkatársak. Eredményes tevékenységükkel országos, illetve európai szinten is ismertséget vívtak ki.

Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke elevenítette fel az elmúlt tíz év eseményeit. Az Uniós csatlakozási folyamatokkal összhangban a Külügyminisztérium 1998-ban határozta el, hogy Európai Információs Pontok hálózatát hozza létre az országban. Heves megyében, Egerben 1999. július 26-án nyílt meg az érdeklődők előtt az iroda. Az elmúlt időszakban több mint 800 nagyobb rendezvény, illetve program szervezésében vettek részt a munkatársak. Eredményes tevékenységükkel országos, illetve európai szinten is ismertséget vívtak ki.
György Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője ezzel kapcsolatban kiemelte, fontos, hogy az Unió polgárainak, ha kérdésük van legyen hová fordulniuk. A korábbi Információs Pontok, jelenlegi Europe Direct hálózat ennek fontos részét képezi. A képviselet vezető ezen kívül az Európai Unió aktualitásokról beszélt. A Lisszaboni szerződés beiktatásáról, a koppenhágai klíma-csúcsról, valamint a migráció kérdéséről. A 2010-es évet az EU a szegénység elleni küzdelem évének fogja tekinteni. A felmérések szerint a magyar lakosságot nagy mértékben érinti az elszegényedés veszélye. A bővítésről szólva megemlítette, hogy Horvátország akár 2 éven belül beléphet az Unióba, beszélt Törökország és Izland esélyeiről, valamint a Szerbiával, Montenegróval és Macedóniával szemben támasztott követelményekről.