„Aki következetesen képviseli az elveit, megőrzi a hitelességét”

Életútról, sportról, kultúráról, politikáról Martonné Adler Ildikó alpolgármesterrel

Nem szokványos, hogy egy hosszú éveken át tanító pedagógus egyszer csak felcserélje a katedrát a politika „színpadával”, hogy aztán alig néhány esztendő múltán már egy megyei jogú város alpolgármestereként tegye a dolgát, és feleljen – egyebek mellett – a helyi kulturális életben és a sport világában zajló folyamatokért. Többek között e pályamódosításról és a mindennapokban végzett munkájáról kérdeztük Martonné Adler Ildikót, Eger alpolgármesterét.

IMG_8149–Nem hiányzik Önnek a tanítás, a gyerekek?

– Azért nem, mert a munkám révén most is napi kapcsolatban vagyok az oktatási intézményekkel, a kollégákkal, a diákokkal, csak éppen más dimenzióban, mint korábban. Sőt, mivel a munkámból adódóan az iskolákkal- akár alap, akár közép vagy felsőfokú oktatási intézményekről van szó-  éppúgy kell foglalkoznom, mint a városi bölcsődékkel és óvodákkal, még tágabb körben is mozgok, mint annak idején.

– Fel tudná idézni, hogy minek köszönhetően kezdett el érdeklődni a közélet, vagy – ha úgy tetszik – a politika történései iránt?

– Az igazság az, hogy otthon, a családunkban a szüleimmel gyakran beszélgettünk a politikáról. Később, amikor már tanítottam, egy idő után elkezdett foglalkoztatni az oktatás rendszerszintű ügye. Mikor jobban beleástam magam a témába, láttam, mely politikai tényezők gátolják a továbblépést. Azt is megtapasztaltam, hogy azok az oktatáspolitikai elgondolások, amelyeket a Fidesz szakműhelyében kimunkáltak, alapvetően egyeznek az általam preferált elképzelésekkel. Ezért később én is dolgoztam ebben a műhelyben. Úgy hiszem, ennek és a tanári munkám révén megszerzett ismertségemnek köszönhetően kértek fel, hogy a 2010-es önkormányzati választáson induljak képviselőjelöltként.

– Ennek már nyolc esztendeje, 2014 óta pedig a város egyik alpolgármestereként tesz Eger sikeréért. Ennyi idő után olyannak tartja-e a politika világát, mint amilyennek egy kívülálló elképzeli?

– Mindig izgalmas, kihívásokkal teli, felelősségteljes munkának tartottam. Úgy vélem, aki mindvégig megmarad olyannak, amilyen volt, és következetesen képviseli az elveit, az megőrzi a hitelességét. Ennyi tapasztalattal a hátam mögött azt kell mondanom, nem egyszerű ez a világ, de hát melyik az… Egyébként pedig azt gondolom, nem rossz, ha pedagógusok politikai pályára tévednek, mert ők a hivatásukból adódóan képesek közelebb kerülni az emberekhez. Ráadásul a gondjaik is sokkal jobban érdeklik őket, mint azokat, akik más területekről érkeztek, avagy eleve a politikusi pályán indultak. Ha egy pedagógusból lett politikus kérdez valamit, azt nem udvariasságból teszi, hanem a válaszra is kíváncsi.

IMG_8161– Noha Eger nem került azon három város közé, amelyek tovább versenghetnek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért, nem hiszem, hogy a pályázatba befektetett energiák fölöslegesek lettek volna. Ön szerint profitálhat-e a város az elvégzett munkából?

– Meggyőződésem, hogy nem dolgoztunk hiába – mondja Martonné Adler Ildikó –, hiszen a pályázati anyag elkészítése során olyan fontos stratégiai célokat fogalmaztunk meg a partnereinkkel és a munkánkat segítő szakemberekkel együtt, amelyekre nemcsak hosszabb távon építhetünk, de amelyeket szeretnénk is megvalósítani.  És, ha már a partnereink kerültek szóba… Komoly eredménynek tekintem, hogy sok olyan kapcsolatot alakítottunk ki, illetve erősítettünk meg, amelyekre építhetünk a jövőben: példaként említhetném az együttműködést azokkal  a városokkal, amelyek szintén harcoltak már az Európa Kulturális Fővárosa címért, avagy épp el is nyerték azt, de azon helyi intézményeket, cégeket is – például az Eszterházy Károly Egyetemet és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát –, amelyekkel tovább erősödött a munkakapcsolatunk.

290A0568– A város kulturális és sport életében zajló folyamatok irányítása az Ön kiemelt feladata. Bár hatalmas területről van szó, bizonyára vannak olyan elemek, amiket prioritásokként kezel…

– Eger az úszás és a vízilabda hazai fellegvára. Ennek egyfajta elismerése, hogy – mint az a Modern Városok Programban is szerepel – nálunk jön létre a Nemzeti Úszó- és Vízilabdaközpont. Itt jegyzem meg, hogy az élsportot azért is tartom igen fontosnak, mert annak révén az utánpótlás korú fiatalok látják, mit érhetnek el, ha energiát fektetnek egy-egy sportágba. Ami pedig a kulturális életet illeti, úgy vélem, nagy szükség van egy multifunkcionális kulturális központ létrehozására – ez egyezik a kormányzati elképzeléssel is –, ami magába foglalna egy színvonalas kiállítóteret, illetve egy nagy befogadóképességű koncerttermet is. Fontos lenne, ha Eger nevet szerezne magának a hazai filmes körökben, például a Filmművészeti Nyári Egyetemek kapcsán. Ezeket a jövőben fel lehetne éleszteni. Ez azért sem lehetetlen, mert élő kapcsolatot tartunk a Nemzeti Filmarchívummal és az Olasz Kulturális Intézettel, emellett a jövőben is számíthatunk Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr támogatására. Tervezzük emellett a Végvári Vígasságok fesztivál minősíttetését is, amitől a színvonal és a látogatottság további emelkedését várjuk.