Sok előnye van, ha valaki várbarát

A várbaráti kör tagjai a múzeumot, a múzeum pedig a civil szervezetet segíti – derült ki az Eger Vára Barátainak Köre közgyűlésén. A tagok ingyen látogathatják a vár rendezvényeit, kiállításait, de ők is szerveznek előadásokat, kirándulásokat, nevükhöz köthető a Civil Csillagok minősítő fesztivál is.

Eger egyik legrégebbi civil szervezete, az Eger Vára Barátainak Köre 1957-ben alakult, s jelentős szerepük volt abba, hogy a várban ma múzeum és nem zöldségraktár működik – mondta Petercsák Tivadar, az egyesület elnöke. Az egri vár és a magyar történelem hagyományait ápolják, kutatják, s teszik ismertté itthon és külföldön. Kiállítások, ismeretterjesztő előadások, tanulmányutak szervezésében segítik a vármúzeumot. A múzeum pedig lehetővé teszi a tagságnak, hogy tanulmányozza a vár, a város és a megye történelmét, kulturális értékeit.
A várbaráti körnek 240 rendes és 200 pártoló tagja van. Ők első kézből értesülnek a programokról, a kutatások eredményeiről.A tagok ingyen látogathatják a váratr, annak kiállításait, programjait.
Őszre befejeződik a múzeum új raktárbázisának építése – mondta Veres Gábor múzeumigazgató. A raktárt a volt pszichiátria épületében, a Baktai úton alakítják ki. Tavaly a megye és a város megállapodott, hogy közösen finanszírozzák a vár karbantartását. Tavaly erre 5-5 millió forintot adtak, idén pedig már megújult a kőtár tetőszerkezete.
Ha minden jól alakul, a vár 1.7 milliárd forintból újulhat meg – a pályázati anyag már a kormányzat előtt van.
Király Júlia, a várbaráti kör titkára az éves programok sorából kiemelte a Civil Csillagokat. A minősítő fesztivált idén is folytatják.