Közgyűlési beszámolónk részletesen

Vis major pályázatból szünteti meg a város a Grónay utcai aszfaltbeszakadást – többek között erről is döntött a képviselő-testület csütörtökön. A közgyűlésen elhangzott: az iparűzési és az idegenforgalmi adóbevételek is növekedtek, annak ellenére, hogy adóemelés nem volt a városban. Határozat született arról, hogy mely kiemelt programok mennyi támogatást kapnak 2018-ban.

Habis László polgármester napirend előtt köszöntötte azokat, akik a közelmúltban állami kitüntetésben részesültek. Herman István és Juhász Ferenc a rendszerváltó közgyűlés képviselői is voltak. Szintén polgármesteri köszöntésben részesült Thummerer Vilmos borász, valamint az Eger Városi Sportiskola vezetője Kovács Géza is, hiszen a héten hetedjére kapták meg „Az év legjobb sportiskolája” címet.

A közgyűlés elején bemutatkozott az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség új vezetője, Mérai Péter tűzoltó alezredes, aki elmondta: az esetszámok előző évihez viszonyított tavalyi emelkedéséért zömmel a rendkívüli időjárási helyzetek, viharok és a száraz, szeles időben fellobbanó bozóttüzek voltak a felelősek. A tűzoltóautók hazai gyártásának köszönhetően már Egerbe is került egy új Rába fecskendő, és idén várható egy újabb érkezése.

Vis Major pályázatot nyújt be a város a Grónay utca beszakadása miatt. Szakértők szerint 15 millió forintba kerül majd a helyreállítás, ennek az összegnek maximum 70 százaléka lehet támogatás. Kovács. Cs Tamás tanácsnok közölte: az ún. Bukoly-árok szakadt be, ami a Hajdúhegy felől az Érsekkert felé vezeti el a csapadékot. Bár a Deák Ferenc út alatt is akadtak gondok, a forgalmat nem kellett elterelni, és a helyreállításhoz sem kell felbontani az aszfaltot. A Stadion utca rekonstrukcióját pedig korábban tervbe vették – ismertette már Tuza Róbert, a Városüzemeltetési iroda vezetője.

A közgyűlésen szóba került az hogy, törvényi kötelezettség írja elő az elektronikus adóügyintézést. Tavaly rekord szintre, 4,7 milliárd forintra nőtt a helyi adóbevétel. Kovács Luca jegyző felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdálkodók és egyéni vállalkozók ellenőrizzék elektronikus tárhelyeiket és e-mailüket, mert a kiküldött értesítések 30 nap után törlődnek.

Elfogadták az 2018-as év meghatározó kulturális, turisztikai rendezvényeinek támogatásáról szóló előterjesztést. A jobbikos Bognár Ignác módosítást kezdeményezett, hogy több program juthasson plusz forráshoz a Feszt!Eger támogatásának terhére. Ezt az indítványt a képviselők többsége elutasította. A Végvári Vigasságok kap idén az eddiginél jelentősebb összeget, mert a város célja szerint egy minősített fesztivál lehetne Egerben. Martonné Adler Ildikó alpolgármester kifejtette: az EKF 2023 pályázatra elkülönített pénz jelentős részét is a kulrútára fordítják idén.

További 8,4 millió forinttal támogatja a város a közösségi közlekedést biztosító társaságot. Habis László polgármester ennek kapcsán elmondta: a tarifa évek óta nem változott, miközben a kormánnyal kötött bérmegállapodás eredményeképpen folyamatosan nő a dolgozók fizetése.

528 millió forint hitelt vesz fel a város, döntött a grémium. Az előttünk álló fejlesztések önrészét szolgálja majd a pénz, amivel a város hitelállománya 1,8 milliárd forintra nő, de ez a 82 milliárd forintos mérleg szerinti vagyonhoz képest elenyésző – mondta a polgármester. A rengeteg beruházás munkahelyeket teremt, növeli az adóbevételeket, valamint többek között óvodák épülnek, ami egy család- és gyermekbarát városban elengedhetetlen. A független Tóth István azt kérte: vigyázzon az önkormányzat arra, hogy ne kerüljünk adósságcsapdába.

Döntöttek arról, hogy a Városgondozás Kft. idei, de későbbre ütemezett támogatásából 35 millió forintot korábban biztosítanak, hiszen a tél végén és tavasszal több feladat hárul a cégre. Császár Zoltán független képviselő szerint az utóbbi 20 év legsikeresebb vezetői párosa Forgó János ügyvezető és Sós Balázs műszaki igazgatóhelyettes.

A szocialista Mirkóczki Zita szerint többen panaszkodtak a tavaly óta a közétkeztetést végző Gastro TS Kft-re, mivel az ételallergiás gyerekeket nem tudják megfelelően kiszolgálni. Martonné Adler Ildikó alpolgármester válaszként elmondta: bár az önkormányzathoz nem érkezett negatív visszajelzés, mihamarabb megvizsgálják a kérdést – ígérte meg.

Újabb öt évre az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményének igazgatója lett Bodnár Gábor, akit egyhangú szavazással választott meg a grémium.

Szakmai grémium értékeli majd az érsekkerti teniszpálya bérbevételére érkező ajánlatokat. Az elképzelés szerint kétszer 5 évre adják használatba a pályákat és a kiszolgáló épületet, amelyet a bérlőnek kétszer 12 millió forintból fel kell újítani.

Napirend után Tóth István a gyepmesteri telep és alkalmazottainak sorsáról kérdezte a polgármestert. Habis László válaszában elmondta: három hónappal meghosszabbították a támogatási időt, hogy megfontolt döntést hozhassanak majd a kérdésben.