ACÉL ÉS ARANY

A kiállítás az Iparművészeti Múzeum és a Dobó István Vármúzeum szakmai együttműködésének eredményeként jött létre.

Az időszaki kiállítás a két múzeum legszebb oszmán kori díszfegyvereiből válogatva olyan műtárgyakat mutat be, melyek mind iparművészeti, mind képzőművészeti szempontból ritkaságnak számítanak.

A fegyverekből és más, a haditevékenységekhez kapcsolódó tárgyakból álló tárlatnak keresve sem találhattunk volna méltóbb helyszínt, a török elleni harcokban kiemelkedő érdemeket szerzett Egri várnál. Kétszeresen is igaz ez, hiszen, az 1596-ban végül török kézre került erősség több mint 90 évig állt az Oszmán Birodalom fennhatósága alatt.
facebok-cover_2
A kiállítás tudatosan törekedett arra, hogy a fegyveres összecsapásokon túllépve bemutassa az oszmán-török kultúra nálunk kevéssé ismert elemét, a nagyszerű és fantáziadús keleti kézművességet.

Az ókori Egyiptomot bemutató nagysikerű kiállítás után a Vármúzeum mindent megtesz annak érdekében, hogy látogatóit olyan országos színvonalú anyaggal fogadja, amely a főváros kulturális kínálatához hasonló anyagot mutat be.

A tárlat az ACÉL ÉS ARANY címet kapta. Ezzel azt kívántuk kifejezni, hogy a pusztításra szánt eszközöket az emberi képzelőerő és a művészet ereje fegyverből, harci eszközből példátlan szépségű dísztárggyá, iparművészeti remekké képes átlényegíteni.

A díszfegyvereket, díszpáncélokat, drágakövekkel kirakott nyergek tulajdonos rangját, gazdagságát, hatalmát szimbolizálták.

A kiállítás, ami az Iparművészeti Múzeum és a Dobó István Vármúzeum szakmai kollektívájának szoros együttműködésével készült, természetesen helyi vonatkozásokat is tartalmaz. A nemrég elhunyt Péterváry István (1953-2013), egri fegyvergyűjtő hagyatékának egy része is helyet kapott a tárlatban