M25 -Válaszolt a jobbik képviselőjének a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

“Szakmai érvek cáfolják Mirkóczki Ádámot – írta szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében a Fidesz. A jobbikos képviselő nem volt tisztában sem a tervezés, sem a lebonyolítás részleteivel – ezért kerülhetett veszélybe az Egert az M3-as autópályával összekötő gyorsforgalmi út építése. A szakmai válasz a FIDESZT igazolja” – áll a párt által küldött dokumentumban.

 

Mintmár korábban beszámoltunk róla, Mirkóczki Ádám a jobbik országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető miniszterhez, melyben arra várt választ, mikorra készül el az M25-ös gyorsforgalmi út.

Dr. Fónagy János válaszában kifejtette: az M25-ös autóút északi szakasza várhatóan 2018-ban, az autóút teljes egésze pedig 2020-ra készül el, az épülő út nyomvonala a tervezési folyamat kezdete óta rendelkezik a a megfelelő környezetvédelmi és építési engedélyekkel. A nyomvonal meghatározását részletes tanulmánytervi és környezetvédelmi vizsgálat előzte meg, ezt követően kiválasztották az optimális változatot – írta a miniszter.

Dr. Fónagy János hozzátette: a közelmúltban Mirkóczki Ádám nyilvánosan kezdeményezte az útvonalterv módosítását. Az általa javasolt nyomvonal szükséges előzetes vizsgálatokkal és engedélyekkel nem rendelkezik, javaslata a beruházás megvalósítását évekkel hosszabbítaná meg – állapította meg a miniszter.

Az írásbeli válaszban az áll: a kormányhatározat a korábbi 4,6 milliárd forintról szóló támogatási szerződés forráskeretét bővítette ki a gyorsforgalmi út északi szakaszának, tovább az andornaktályai elkerülő út és a 252. számú főút felújítására szánt összeggel, összesen 13,6 milliárd forintra. Ez tehát nem a költségek négyszeresére emelkedését jelenti, hanem a projekt megvalósításának további lépéseihez rendel forrásokat – részletezte a miniszter. A projekt tehát nem drágult, annak ellenére, hogy ezt Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatón állította – írta válaszában Dr. Fónagy János.

A jelenleg építés alatt álló szakaszok befejezését forráshiány, új tervezési szándék, jogi akadályok, és egyéb körülmények nem befolyásolják – szögezi le a miniszteri válasz.

Az országgyűlési képviselő levele, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válasza a parlament.hu weboldalon olvasható teljes terjedelemben.

Mirkóczki Ádám, jobbikos országgyűlési képviselő reagálása:

Alább a válaszom:

A válaszból egyértelműen kiderült az a Fidesz által sulykolt hazugság, hogy akár általam, akár más által bármilyen módon veszélybe került volna az M25-ös kivitelezése, ahogy azt a NIF Zrt a napokban szintén egyértelművé tette. Vagy esetleg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hazudik!? Sem én, sem más nem nyújtott be sem a NIF Zrt. sem a kormány vagy más számára semmilyen módosítást. Sem én, és tudtommal más sem követelte senkinél a beruházás leállítását vagy annak akadályozását. Az én április 9-i sajtótájékoztatómon elhangzott javaslatok egy politikai véleményt tükröznek, egy politikai állásfoglalást adnak egy olyan nyomvonalra vonatkozólag, amelyet maga Nyitrai Zsolt és Habis László közösen szorgalmazott még 2012-ben! Ha az államtitkár vagy más úgy gondolja, hogy egy sajtótájékoztatón elhangzott vélemény egyenértékű egy kidolgozott- és benyújtott komplett kivitelezési-, műszaki tervvel, akkor ott komoly gondok vannak. Elhiszi bárki, hogy egy több, mint 50 milliárdos állami projekt bármilyen veszélybe kerülhet egy ellenzéki képviselő egyetlen sajtótájékoztatója miatt!? Már a felvetés is nevetséges, főleg annak tükrében, hogy mind én, mind a Jobbik szorgalmazza az M25-ös út mielőbbi megépítését. Az pedig őszinte meglepetéssel töltött volna el, hogy ha Nyitrai Zsoltot nem védi meg válaszában fideszes párttársa Fónagy János államtitkár, aki a miniszter úr helyett válaszolt, s akinek soraiból számomra egyértelműnek tűnik, hogy a válaszadás előtt Nyitrai Zsolt tájékoztatta, esetleg kérte az államtitkárt, hogy mi szerepeljen a válaszban.