Közgyűlés

Hosszas vita után fogadta el az egri közgyűlés a város idei költségvetését, 11,5 milliárd forintos főösszeggel. Elhangzott: szigorú gazdálkodásra lesz szükség, illetve arra, hogy pontosan előkészítsék az elkövetkező esztendők fejlesztéseit. A büdzsénél is élesebb szócsatát hozott a betelepítési kvóta elutasításának ügye, amelyről végül név szerint szavaztak az ülésen.

 

A közgyűlést élőben nézheti itt>>

 

Ha inkább olvasni szeret, azt is lehet, hiszen percről percre tudósítjuk az eseményeket:

14.00

A tudósítást befejeztük.

13.59
Ezek után a Bognár Ignác által kiegészített indítványról szavaznak

Komlósi és Földvári nemmel szavazott
A fideszes és jobbikos képviselők igennel.

Nem szavazott: Császár Zoltán, Mirkóczki Zita

13.58
Földvári Győző javaslata a terrorelhárítás eredményességének fokozására tett javaslatot:

4 igen, 13 nem, 1 tartózkodás

13.56
Négy módosító indítványról is szavaznak.

Komlósi Csaba
a betelepítési államkötvény forgalmazásának felfüggesztéséről: 3 igen, 12 nem, 2 tartózkodás
az isztambuli egyezmény ratifikációjához szükséges felhívás: 5 igen, 13 nem

A transzatlanti partnerség megakadályozása: 6 igen, 10 nem, 2 tartózkodás

13.53
Herman István szerint semmilyen titkosszolgálattól nem elvárható, hogy napi 10 ezer ember lecsekkoljanak. Hozzáteszi, 1700 emberről van szó, ez igaz, de 45 ezer másikról, akiket “ide kívánnak visszatoloncolni, mert itt regisztrálták őket”. Bognár Ignác módosító indítványát éppen ezért befogadja. Kérdi, mennyire kell komolyan venni Komlósi indítványát, mert szerinte mindenből lehet viccet csinálni, csak nem biztos, hogy érdemes. Földvári módosítóját sem fogadja be.

13.51
Bognár Ignác újrázik: emlékeztet, amikor magyar-szaúd-arábiai meccsen Gyurcsány Ferenc leterroristázta az ellenfelet.

13.48
Csákvári Antal számára szomorú, ahogy a baloldal szerepel ebben a nemzeti ügyben. A határon túli magyarság állampolgárságáról szóló népszavazást, illetve az akkor kampányt idézi, s szomorúnak tartja. Csákvári szerint azért van itt a kérdés, hogy a kormányfő elmondhassa: az önkormányzatok felsorakoztak a javaslat mellett. A képviselő szerint jó, hogy ide került a kérdés, mert ennek itt helye van.

13.44
Császár Zoltán azt mondja, miután ő független, nem érdekli a pártpolitika. Ő úgy látja, egész Európának fel kell készülnie, hogy élelmiszer és vízhiány miatt újabb menekülthullám várható.

13.42
Mirkóczki Zita csatlakozik Komlósi és Földvári mondataihoz, ő sem érti, “mit keres itt ez az indítvány”. Az Európai Tanács tavaly ősszel úgy döntött – mondja -, hogy két év alatt kétezer embert küldenének hazánkba, s nem pedig 170 ezret. A kvóta szerinte sem megoldás, de erről nem itt kell dönteni – emeli ki.

13.40
Földvári Győző szerint az előterjesztés tisztán pártpolitikai célokat szolgál. Azt mondja, azzal egyetért, hogy a menekültválság globális probléma, s erre globális választ kell adni. Hozzáteszi: azzal is egyetért, hogy senki nem szeretne terroristával találkozni, de szerinte a kormánynak minden eszköze megvan a terroristák kiszűrésére.

Ő is módosítót nyújt be, amely értelmében Eger felkéri a kormányt, hogy aktívan működjön együtt az unió tagállamaival.

13.33
Komlósi újra szót kap, azt mondja, egy kérdésére se kapott választ. Arra volt kíváncsi, miért veszélyesebb egy Kínából idejött diák, mint egy Olaszországból áthelyezett migráns. Azt mondja Görögországba a kvótarendszer alapján összesen 890 embert küldenének, tehát Egerbe nem jutna annyi. Hozzáteszi, ő nem kvótapárti, csak nem érti, mit keres ez a téma az egri közgyűlésben.

Módosító javaslata van: kéri a többi között magyar kormányt, hogy szüntesse meg az USA és Európa közötti szabadkereskedelmi szerződést, mert veszélyes szuverenitását.

Dr. Stefán Zoltán kéri, hogy tartsák meg a közgyűlés méltóságát.

Bognár Ignác tovább pontosítaná az előterjesztést, kiegészítené a “visszatoloncolás” kifejezéssel, azaz akit visszaküldenek ide, azt se fogadná be. Azt is szeretné beletetetni, elutasítják, hogy harmadik országbéli polgárt kötelezően kelljen alkalmazni a közfoglalkoztatásban, illetve javasolja, vegyék bele, hogy Egerben elutasítják a menekülttáborok kialakítását is.

13.27
Habis László is megszólal. Azt mondja: lehet felfogni úgy, nincs közünk az ügyhöz, intézzék el a diplomaták, de nem szerencsés. Személyes tapasztalatai is vannak, Malmöben van olyan városrész, ahová nem szabad bemenni, ami szerinte elgondolkoztató. Hallott olyan megközelítést is, ami feltette a kérdést: Európa vezetői mindent megtettek-e az elmúlt években, hogy elkerüljék a problémákat, világégéseket. A polgármester azt mondja, megállították az utcán azzal kapcsolatban, hány migránst kellene Egernek befogadnia, s úgy kalkuláltak 8-900. (Komlósi közbeszól, Habis befejezi)

13.21
Komlósi Csaba azt kérdi, olvasták-e a fideszes képviselők az Európa Tanács állásfoglalását, s azt is kérdi, jelentenek-e veszélyt a kínaiak, pakisztániak Magyarországra.

Herman úgy reagál: a bíróságon ezt az ügyet sikerre lehet vinni. “Egy illegális bevándorló napi költsége 4300 forint, ami havonta 130 ezer forint. Nem állítom, hogy másfél millió bűnöző, terrorista érkezik Európába, de azt igen, hogy elvegyülnek köztük olyanok, akik nem akarják betartani az európai normákat. Szerintem nem vitatjuk azt a tényt, hogy a Párizsban történt cselekmények köthetők a bevándorláshoz, s Kölnben nem ünnepeltek, hanem menekültek az emberek Szilveszter napján. ” – mondja, hozzátéve: a kvóta elutasításának van értelme, s sikerre is lehet vinni.

13.16

A betelepítési kvóta elutasításáról szóló előterjesztés következik. Herman István alpolgármester elmondja: nem újkeletű a probléma, amely 2015 óta az ajtónkon kopogtat. (hozzáteszi: van, akinek nemcsak az ajtaján, de a küszöbén is ott a probléma – de pontosan nem tudjuk, mi a különbség)

Az alpolgármester szerint a kvóta álságos és képmutató, a többi között azért, mert bár másfél millió ember érkezett tavaly, s ennyit várnak idén is, csak 160 ezer embert telepítenének szét. Mi lesz a kiválasztási metódus? – teszi fel a kérdést. Nem tudni, miként zajlik majd az elosztás – húzza alá.  A kötelező lakhelykijelöléssel hozza párhuzamba az ügyet.

Komlósi Csabának válaszolva azt mondja, ez egy olyan horderejű döntés, amiben véleménnyel kell rendelkezni, s azt vállalni is kell.

13.15
A költségvetésre 12 igen, 6 nem – a többség elfogadta a büdzsét.

13.12
Módosító indítványokról szavaznak.

Komlósi javasolta a Nagylaposon a kerékpárút aszfaltozást, illetve a napelem telepítés támogatását, valamint  Városfal utcai zöldfelület rehabilitációját:  6 igen, 11 nem, 1 tartózkodás

Császár Zoltán a Radnóti utca  és a Móricz utcai járdafelújítását, szorgalmazta:   6 igen, 12 nem

Bognár Ignác sakktámogatási javaslatát 6 igen, 11 nem 1 tartózkodással nem fogadták el.

12.25
Habis László összegez. Egy darabig élvezte a vitát, aztán úgy érezte az időkorlát nélküliségnek megvan a hátránya, mert volt benne önfényezéstől a látványhozzászólásig sok minden. Azt mondja, ha csak a fejlesztések kerülnek szóba, nem is kellene önkormányzat, “csak egy jó kis főmérnöki iroda”. Hozzáteszi: sokrétűbb a feladat, hiszen ott az intézményrendszer, a közszolgáltatások s számos egyéb tényező.
– Az, hogy a gyermekek 60 %-a ingyen étkezik, úgy tűnik nem hozott semmit, de ez a pénz a családoknál otthon marad, az önkormányzatoknak meg ki kell gazdálkodni – mondja.

Bognár nehézségeket soroló felvetésére azt mondja, sose állította, hogy kolbászból fonják a kerítést, s ha a képviselő felolvassa a “csapásokat” számára nem meglepetés, hiszen ő jegyzi az anyagot, tudja mi van benne.

Orosz Lászlóné “óvatos költségvetés” kijelentésére Habis László azt mondja, lehetne óvatosabb, de igyekeztek megtalálni az optimumot.

Császár Zoltán felvetésére, hogy nem történt semmi, a polgármester úgy reagál, 300 millió volt a Szvorényi úti csomópont átalakítása, s nem választási évben történt.

Kovács Cs. Tamás kutyafuttatós, kutyaillemhelyes javaslatára 5 millió elkülönítését javasolja a polgármester. Komlósi Csaba Városfal utcai zöldfelület rehabilitációs javaslatával kapcsolatban úgy reagál: előbb a városfalat kellene rehabilitálni.

A Bródy és a Foglár utcai lépcső rekonstrukciója közműcserét is igényel, ami több tízmilliós tétel – mondja a polgármester. Lombeczki Gábor ifjúsági programos javaslatával kapcsolatban Habis azt kéri, pénzmaradványi időszakban térjenek rá vissza.

Földvári Győző felvetésére úgy reagál, nem a lehetőségek szűkültek, nem gazdálkodnak kevesebből az intézmények, de az igen, hogy feszített gazdálkodásra van szükség.

Bognártól azt kéri, vonja vissza sakkos indítványát, mert kalkulálnak vele, következő közgyűlésen szeretné beterjeszteni. Bognár nem bízik ebben, azt kéri szavazzanak róla most, külön.

A Császár Zoltán által felvetett problémákkal egyetért, azt kéri, később próbáljanak meg rá megoldást találni. Nem tud ígéretet tenni arra, hogy most találnak forrást a Radnóti, illetve a Móricz utcai felújításra. Csákvári helytörténeti kiadványt szorgalmazó javaslatát elfogadja, ha nem egy összegben kell most az 5 milliót biztosítani. (Császár kérdi, az ő javaslatát miért nem fogadja el így. Habis válaszol: mert az nem 2×2,5 millióról szól, hanem lehet, hogy 40-ről)

Mirkóczi Zita felvetésére (Európa Kulturális Fővárosa pályázat) azt mondja, az anyag elkészült, de nem annyira pénz, mint inkább “szellemi energiák összefogása” szükséges.

A polgármester szól arról is: az intézményi felújítások keretösszege magasabb, mint tavaly.

Gál Tibor boros applikációjára igent mond, a Lombeczki által felvetett Könyök utcai problémára úgy reagál, tervezzék meg a megoldást, arra találnak forrást, aztán nézzék meg, lesz-e pénz a megvalósításra.

Martonné Adler Ildikó vakokat segítő applikációja kapcsán azt mondja, ha ezt néhány millió forint, akkor találnak rá forrást, ha több, akkor térjenek rá vissza.

 

12.22
Martonné Adler Ildikó a kiemelt sporteseményekről szól, például a ma kezdődő kerekesszékes vívó világkupáról. Javasolja, kerüljön vissza a vaktérkép a Dobó térre, s azt is, hogy tegyék “beszélővé” a csomópontokat, segítve a vakokat, látássérülteket.

12.21
Lombeczki Gábor javasolja, folytassák a startup Eger programot, s különítsenek el rá 20 milliót.

12.17
Orosz Lászlóné azt mondja kicsit visszatér a költségvetéshez a költségvetési vitában.

12.16
Gál Juditnak van két jó híre: két választás lesz, országgyűlési és önkormányzati, ami alapján két dőzsölős év jön. Azt is hozzáteszi, intézményvezetőként minden év elején azt hallotta: “nehéz esztendő jön”.

12.11
Császár Zoltán kifejti: az idei költségvetés 3 milliárddal szűkösebb a tavalyinál.

12.09
Csákvári Antal azt mondja, a KLIK révén nem kell fizetni a pedagógusok bérét, járulékokat, s tavaly sok beruházás zajlott, ezért “csak” 11,5 milliárd most a büdzsé főösszege.

12.07
Gál Judit nagymamaként is az óvodát választja a járda helyett.

12.03
Rázsi Botond szól arról, hamarosan beszélnek arról a kulturális, turisztikai marketing szervezetről (KULTURMA néven), amely koordinálja majd a munkát. Örül, hogy sikeres volt az ifjúsági zenei program, s hogy folytatódhat.

11.56
Gál Tibor örül, hogy a városmarketingre tavaly fordított 50 millió idén sem csökkent. Úgy látja az eredmények igazolták, hogy jól használta fel a város a pénzt. Egy borászati applikáció elkészítését kezdeményezi. Nemrég döbbent rá, hogy Egernek van saját mobilalkalmazása. Szerinte reklámozni kellene.

Lombeczki Gábor szerint is. Javaslatot is tesz, hogy hogyan. Ő is fejlesztést javasol: a Könyök utca és a Gerl-köz kereszteződésének befejezését szeretné, akár a pénzmaradványi szakaszban.

11.51
Bognár Ignác úgy látja hitelből nem kellene bővíteni a térfigyelő-kamerarendszert, s nem érti, miért költ 3 milliót a város a szenvedélybeteg-segítő szolgálatra, vagy 1,2-t állatvédelemre. Szerinte az emberek rosszul járnak azzal, hogy ötévente van választás, mert ha kétévente lenne, kétévente lenne járdafelújítás is. A sakkozókat viszont támogatná, a 40. egri sakkfesztivál megrendezését kereken kétmillióval.

11.45
Mirkóczki Zita szerint lehet vitatkozni, de abban egyet kell érteni, hogy ez a költségvetés szűkös, s az államtól kevesebb pénz érkezik. A képviselőnő szerint lehet, hogy az EKVI és a KLIK között jó az együttműködés, de hogy a KLIK nem jól működik, az sem vita tárgya. Úgy látja, Egernek egy lehetősége van, a kultúra a turizmus és az idegenforgalom területén kell fejlődni.

11.39
Tóth István szerint a büdzsé előnye, hogy nincsenek benne nagy hitelek, de hiányossága, hogy a mértéktartásból fakadóan azokra a fejlesztésekre, karbantartásokra, amik szükségesek, nincs pénz. Úgy véli a modern városok programjában 500 milliót fordítanak előkészítésre, míg tényleges városi fejlesztésre csak 90 milliót. Gál Judit felvetésére azt mondja, igenis fontosak a járdák.

11.33
Csákvári Antal arról szól, a szocialista kormányok “kivéreztették az önkormányzatokat”. Ő úgy véli, hogy a mostani kormányra számíthatnak az önkormányzatok és viszont. Szerinte nem igaz, hogy csak uniós pályázatok révén fejlődik a város. A képviselő helytörténeti kiadvány elkészítését javasolja, s azt, hogy 5 millió Forintot különítsenek el erre.

11.31
Gál Judit kikéri magának, hogy kiadták neki, mit kell mondani, mert tény, hogy növekedett az óvodapedagógusok bére. Szerinte inkább bukdácsoljunk a járdán, de olyan óvodák működjenek, ahová nyugodtan lehet vinni a gyerekeket. Úgy véli, a KLIK és a város között igenis jó az együttműködés.

11.21
Császár Zoltán szerint a fideszes képviselők felolvasták, amit Pestről küldtek, most  ezért elmondja inkább az igazságot. Felidézi: a korábbi években konkrét fejlesztésekről vitáztak, olyankor egész hosszan, “vérre menően”. Ugyanazt kéri, amit tavaly: a Radnóti utca felújításának második ütemét, és a Móricz utcai járda kijavítását. Pontosabban vagy-vagy. Szerint a modern városok program jó, s ami jó, ahhoz érdemes csatlakozni, de a mindennapokra is figyelni kell, mert ő úgy látja egyre kevesebb a pénz, a nagy fejlesztések meg épp a választásokra készülnek majd el, hogy akkor durrogtathassanak.

11.15
Bognár Ignácnak majdhogynem tetszenek a megfogalmazások, különösen, amik arra utalnak, nehéz volt összerakni a költségvetést. Pontokba szedve sorolja a nehézségeket, például a kéményseprőipari közszolgáltatáshoz kapható támogatás megszűnése. Szerinte nem szerencsés Egert modern városnak nevezni, de a milliókat fogadjuk el, mert kellenek. Szóba kerül a KLIK, amely Bognár szerint már akkor is rossz volt, amikor kitalálták.

11.12
Földvári Győző hiányolja a Foglár utcai lépcsősor felújítását, mert korábban volt rá ígéret. Szerinte ebből a büdzséből csak az önfenntartás hozható ki.

10.57
Csákvári Antal szerint, ha elfogadják a költségvetést, folytatódhat Eger fejlődése, fejlesztése. Ő az egri vár megújításról szól a Modern Városok Program részeként. Abban bízik jövő év elejére minden terv készen áll a munkához. Külön kiemeli: a dél kapunál burkolatcsere szükséges, hogy kerekesszékkel is meg lehessen közelíteni.

10.52
Lombezki Gábor “ahogy szokott” az ifjúsági ügyekhez szeretne hozzászólni. Emlékeztet, tavaly az ő javaslatára fordított 3,5 milliót ifjúsági programokra a város. Idén 3,2 millió van betervezve, azt szeretné, ha a pénzmaradvány tervezésénél megtoldanák az összeget, s ez ne csak zenei programokra legyen költhető, hanem a helyi fiatalok akár kiadványkészítésre is pályázhassanak. Mindig megemlíti az Ifi Mozit, most is, elárulja, már kihasználják a milliós keretet.

10.49

Bátori István szerint a városrehabilitáció kapcsán minden címet megnyert Eger, amit csak lehet, de éppen ezért nem dőlhetnek hátra. Ezért tartja fontosnak a tervezésre szánt összegeket. Hiányérzete is van azonban, szeretne elektromosautó-töltő állomást. (Fedett buszparkoló építést is szeretne, de valószínűleg buszmegállókra gondol)

10.43
Komlósi Csaba is gratulál a költségvetés elkészítőinek. Ugyanakkor örömmel venné, ha megteremtenék a lehetőségét a közvetlen állampolgári vélemények megjelenítésének. Felidézi, valóban voltak képviselői egyeztetések, de akkor még ismerték a számokat.

Módosító javaslata is van. Szeretné, ha támogatási alapot hozna létre a város a napelemek telepítésére, de digitális zöldfelület leltárt is szeretne. Helyreállíttatná a Bródy utcai lépcsősort is. A Városfal utcának is kiemeltebb szerepet szánna, a zöldfelület rehabilitációját javasolja.

10.35
Kovács Cs. Tamás Császár Zoltán idézi: “a bőségszaru most sem érkezett meg Egerbe”. De azt örömmel olvasta, 145 millió jut az úszó- és vízilabdaközpont kialakításának előkészítésére. Bemutatja a tervezett beruházást, a 10 pályás medencét, a kiszolgáló épületeket. Javasolja, alakítsanak ki legalább két kutyafuttatót, kutyaillemhelyet.

10.26
Orosz Lászlóné szerint  a költségvetés elkészítése nehéz feladat. Úgy fogalmaz: óvatos költségvetésről beszélhetünk, ami biztosítja a jó színvonalú működését, az elkezdett uniós programok befejezésére, s újak elindítására. Emlékeztet: a kormány átvállalta a város adósságállományát, s áprilisban olyan szerződést írtak alá, amely révén a többi között létrejöhet a gyorsforgalmi út, úszó- és vízilabdaközpont épül, s megújul az egri vár. Azt kéri, növeljék a képviselői keretet.

10.18
Szucsik György szerint felelősségteljes, jól átgondolt, takarékos, bizakodásra is okot adó költségvetés készült. Kéri, ügyeljenek arra, hogy a déli iparterület beruházókat vonzzon. Szól a szociális ellátás jelentőségéről.

10.14
Korrekt, megvalósítható költségvetést szerettünk volna készíteni – húzza alá a polgármester.

(backstage: fánkot hoznak a terembe, hiszen torkos csütörtök van, farsang farka)

10.04
Habis László válaszol. A közlekedésfejlesztéssel kapcsolatban elmondja: az integrált városfejlesztési program részletesen foglalkozik vele, de a Zöld Város koncepció alapján is szeretnének közterület-fejlesztést végrehajtani.
– Az elmúlt években szerepelt egy közlekedési koncepció a költségvetésben, ezt váltotta fel a fenntartható város terve – mondja a polgármester, hozzátéve: ezzel kapcsolatban széleskörű egyeztetés kezdődött. Elmondja: a legnagyobb közlekedésfejlesztés kétségtelenül a várost az M3-as autópályával összekötő gyorsforgalmi út megépítése lesz.

Kifejti: van 60 milliós tervezési előirányzat, de 20 milliós tartalék is. Azt kértem a képviselőktől, ne csináljunk most 100 milliókért utat, ha a sokszorosát építhetjük meg gondos tervezéssel. A Lenkey-házzal kapcsolatban elmondja: pályázattal szeretnék felújítani, a szakmai program már kész van.

10.02
Császár Zoltán felidézi: korábban bekérték a képviselők fejlesztési javaslatát, noha nem volt igazán értelme, de most már ezt sem kérték. Kérdi, “miért nem történt meg a bekérés”.

10.00

Bognár Ignác kérdi: a bizottsági szakaszhoz képest történtek-e változások, s ha igen, mi az. (azt mondja jó lett volna ha megkapják a változtatások listáját, vagy kiemelését)

Közbe megkapja a választ, a fedlapban benne vannak a módosítások. Azt mondja, azt sose szokták elolvasni.

9.59
Mirkóczki Zita is kérdez. Nem találja külön soron a Lenkey-házat, annak felújítását. Az “egyéb kulturális és marketing tevékenység”-ről szeretne bővebben hallani.

9.54
Tóth István kezdi a kérdések sorát. Hiányolja, hogy nincs távlati koncepció a közlekedésfejlesztéssel kapcsolatban. Hiányolja a munkahelyteremtő felvetéseket is, például egy szociális szövetkezet létrehozását, vagy egy városi kertészet kialakítását. Az útfelújításra 100 milliós összeget talált, hiányolja a Merengő utcai járdát többek között.

9.38
Itt az első napirend, a költségvetés. Habis László ismerteti a rendelet-tervezetet. Elmondja: több hónapi munka áll az anyag mögött, ezét köszönetet mond a hivatal munkatársainak, intézményi vezetőknek, a képviselőknek, bizottságoknak is.
– Jómagam, ha jól számolom, 25. alkalommal veszek részt valamilyen minőségben a költségvetés előkészítésében, s minden esztendő újabb és újabb kihívást jelent – mondja. – Tavaly egy hétéves uniós ciklus vége felé hatalmas feladatokkal kellett megbirkóznunk, de ezek kellemes feladatok voltak, óriási fejlesztésekre nyílt lehetőség. A mostani sajátos helyzet, most jelennek meg új pályázatok, így a feladat nem egyszerű, s őszintén szólva tartok is tőle, mert egyszerre zúdul a tervezői kapacitásokra, az előkészítőkre, a megvalósítókra a lehetőség. Az esztendő különlegessége, hogy általános célú kormánytámogatásról még nem született döntés, de 500 milliót használhat fel a Modern Városok Programjára.

Kifejti: 11,5 milliárd a főösszeg, 95 milliós hitel felvételére tesz javaslatot. Hozzáteszi: többet törleszt a város, mint amennyi hitelt felvesz. A saját bevételek 7,1 milliárd forintot haladnak meg, tavaly ez alacsonyabb volt 6,95 milliárd volt. Ebben “a legizmosabb tételt” a helyi adóbevételek jelentik.

A kiadásokról szólva elmondja: közel 7 milliárd a költségvetési szervek működtetése. Az óvodákra több mint 1,3 milliárdot, a szociális intézményekre is közel ennyit költ a város. A városüzemeltetés 800 milliót jelent a büdzsében.

Szól arról is, az önkormányzati feladatellátásban is számos változás történt, növelték a települési segély összegét, bővült az ingyenes gyermekétkeztetés, és “nem kis kihívást jelentett” annak előkészítése, hogy mekkora bevétellel számoljanak projekttervezés kapcsán. Erre több mint 70 milliót állítottak be. A központi költségvetésből 270 millióval kap többet a város.

9.34
Habis László is felszólal napirend előtt. Pár napja fontos egyeztetésen vett részt az Országházban, megyei jogú városok vezetőivel, illetve Kövér László házelnökkel. A szövetség 115 milliós segítséget juttat el Kárpátaljára. A város is jelentősen hozzájárult ehhez. A polgármester a Kárpátalján élők nehézségeiről beszél. Azt kéri, aki teheti, segítsen, ezért nyitott egy letéti számlát a város.
Az önkormányzati letéti számla száma: 12033007-00102883-03400003
Megnevezése: „Eger MJV Önkormányzata, Kárpátalján élő magyarok megsegítése számla”

9.31
Napirend előtt kér, kap szót Martonné Adler Ildikó, aki a február 1-jén elhunyt Szentmarjay Tiborra emlékezik.

9.28
Habis László elárulja: hétfőn volt egy állománygyűlés a rendőrségen, ahol értékelték az elmúlt éves munkát, csökkent a bűncselekmények száma. Kiemeli: a 2015-ös esztendő óriási erőfeszítést igényelt az állománytól, jelentős erőket csoportosítottak megyénkből a határhoz is. A lámpákról szólva elmondja: egyeztetett a közútkezelővel, a csapadékos időjárás okozott gondot, pár nap még szükséges a hiba kijavításához.

9.24
Bognár József válaszol: a rendőrség felé nem jelezték, hogy törmeléket hordanának a vasútállomás mellé. Megvizsgálják az ügyet. Elmondja: Felsővárosban körzeti megbízotti iroda működik, az ott dolgozók járnak a Hajdú-hegyre is, s máshová is, ahol szükség van rájuk. Mirkóczki Zita felvetésére azt mondja: nagyobb csomópontokban, ha szükséges, tudnak biztosítani forgalomirányítást. Ők is észrevették, hogy gondok voltak a lámpákkal, s baleset is történt a Vörösmarty úton.

9.19
A városi rendőrkapitánytól kérdeznek a képviselők, elsőként Tóth István. A vasútállomás környékéről beszél, az egykori borkombinát helyéről. Ott lakók azt jelezték neki, törmeléket hordtak oda valakik. Arra kíváncsi, bűncselekmény-e mindez.

Gál Judit a felsővárosi rendőrörs munkájáról érdeklődik.

Mirkóczki Zita kérdi, ha nem működnek a jelzőlámpák, van-e lehetőség rendőrségi forgalomirányításra, mert szerinte szükséges lenne.

9.16
Komlósi Csaba javasolja, hogy a második napirendet, a betelepítési kvóta elutasítását vegyék le napirendről. Mint mondja, ez nem helyi ügy, nem egri közgyűlési hatáskör. Azt mondja, érti, miért van most napirenden, szerint a Habony-művek dübörög az egri közgyűlésben, a Fidesz elvárásainak próbálnak megfelelni. Hozzáteszi: visszataszító, hogy a közgyűlést eszközként próbálják felhasználni a kampányban.

Szavaznak, levegyék-e a napirendről a kérdést. 4 igen, 13 nem, 1 tartózkodás; marad napirenden a kvóta, pontosabban elutasítása.

9.15
Habis László javasolja, hogy időkorlát nélkül tárgyalják a költségvetést. Egyhangú igen a kezdeményezésre.

9.14
A betelepítési kvóta elutasításáról szóló napirendnél név szerint szavaz a közgyűlés. Sürgősségi indítvány is lesz egy TDM-fejlesztési pályázatról döntenek.

9.13
Kis csúszással, megkezdődik az ülés. Minden képviselő a teremben van.