Bezárt a Kis Zsinagóga

Bezárt a Kis Zsinagóga Egri Kortárs Művészeti Kiállítótér. Törőcsik Gábor, a Part Egyesület elnöke azt mondja: az egyesület tovább működik, de projekt alapon. Az eseményeknek, rendezvényeknek keresnek majd helyszínt; a Kavalkád Egyesület is más helyszíneken rendezi majd meg a gyerekprogramokat. Most háromnapos Close-up kulturális programmal búcsúztatták a Zsinagógát.

Fényfestés a Kis Zsinagóga falán. Ez is szerepelt az utolsó este programjai között. Közel tíz éve szervez programokat itt a Part Egyesület, 2007-ben öt évre meg is kapták a Kis Zsinagógát, 2012-ben ezt meghosszabbították újabb öt évre. Kortárs művészeti galériát és közösségi teret hoztak létre. Most úgy döntött az egyesület: nem működtetik tovább az épületet.. Az okok között szerepel az, hogy kevesen vannak, saját szabadidejükben, önkéntes munkával szervezik a programokat – ez sok energiát emészt föl.
Azt mondják: nem érzik a városvezetés támogatását sem. A helyet ingyen kapták, a rezsit viszont saját maguk fizetik.
Búcsúzóul háromnapos programot rendeztek, a gyerekeknek a Kavalkád Egyesület szervezett fényjátszóteret. Készíthettek homokanimációt, vagy csak úgy egyszerűen rajzolgathattak a kicsik a homokba, és a fóliákra festett képekeit is kivetítették.
A Part Egyesület nem működteti tehát tovább a Kis Zsinagógát. Programokat fognak szervezni, Törőcsik Gábor azt mondja: az eseményeknek, rendezvényeknek keresnek majd helyszínt. A Close-up programban a fény mellett szerepet kapott az elektronikus zene, az animációs film. Filmek az EKF-ről és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről érkeztek.