Fertálymesteri elismerés

A Kulturális Örökség Napján ismerték el az Egri Fertálymesteri Testület hagyományőrző munkáját. A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe vésték fel nevüket a fertálymesterek. A kitüntetést a fővárosban, a volt Honvéd Főparancsnokság épületében vehették át.

Felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe az Egri Fertálymesteri Testület. Az elismerést Budapesten, a volt Honvéd Főparancsnokság épületében, a kulturális örökség napjai programsorozat megnyitóján vehették át. A korábban hagyományos közigazgatási rendszert a méltatás szerint kizárólag Egerben ápolják, a hagyományok megőrzéséért vésték bele nevüket a jegyzékbe az egri fertálymesterek, akik 1996-ban élesztették újjá a régi szokást.
A fertálymesterek mellett felvéste nevét a jegyzékbe a ceglédi Kossuth-kultusz, a magyarszombatfai fazekasság, a selmeci diákhagyományok és a balatonendrédi vert csipke készítése is.
Az elismeréseket a Kulturális Örökség Napjának megnyitóján vehették át a kitüntetettek. L.Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntőjében kiemelte: civil összefogás nélkül lehetetlen volna épített örökségünk megóvása, hiszen a közösségek összefogása élteti a hagyományokat, gondozza emlékeinket. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár hozzátette: a hagyományok iránti érdeklődés egyfajta reneszánszát éli, a fiataloknak pedig nagy szükségük van a történelemben gyökerező iránymutatásra.