EPLE: újra otthon

A legutóbbi közgyűlésen döntés született arról, hogy a város segítségével az Egri Polgári Lövészegylet visszaszerzi a Legányi utcai lőtér tulajdonjogát. A több mint 250 éve az egri lövész sportot szolgáló terület a rendszerváltás után szakszervezeti kezelésbe került, amit most 45 millió forintért sikerült visszavásárolni. A közel két hektáros földterület az önkormányzat tulajdonát képezi, a rajta levő épületek pedig a Lövészegyleté.

Bónusz György, az Egri Polgári Lövészegylet színeiben központi gyújtású pisztollyal a 60 év felettiek között szerzett bajnoki címet az egrieknek az elmúlt hétvégén. Egy bajnoki cím sok közül, amit az elmúlt 250 évben az egri sportlövők szereztek.
A megalakulástól, vagyis 1763-tól itt, a Legányi utca végén volt az otthonuk. Ma Magyarországon ez a legrégebben, 251 éve lövészetre használt terület, az egyesület pedig a város legrégebbi, ma is működő civil szervezete.
A rendszerváltás után két budapesti székhelyű szakszervezethez került a terület tulajdonjoga, amit több éves jogi procedúra után most a város segítségével sikerült visszaszerezni. Közel 45 milliós földmegváltási összeget kellett a Lövészegyletnek a két hektáros területért fizetni, amit a város biztosított.
A területen jelenleg négy pálya található. Az eredeti, 251 éve használatban levő pályát jelentősen átalakították, de minden szinten szükséges a fejlesztés. Ebben a szövetség segítségére is számítanak.
A két válogatott, gyorstüzelő pisztollyal versenyző Takács Tibor és Szöllősi Henrik példája is mutatja, hogy a múlt mellett van jövője is ennek a sportnak Egerben. A sportágfejlesztési programban Egerre, mint régiós bázisra számít a Magyar Sportlövők Szövetsége.