E-hulladék

Az augusztus 1-jén a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében ingyen köteles visszavenni a használt elektromos és elektronikus berendezéseket a gyártó és a forgalmazó, illetve ha házhoz szállítják az újat, akkor a régi berendezést is ingyen kell elszállítani tőle. Mindez csak akkor érvényes, ha egyben vannak a berendezések.

Egerben sajnos, több helyen – akár még a patakban is – látható ilyen kidobott monitor, vagy más elektronikus berendezés, pedig az augusztusi kormányrendelet is előírja, hogy a régi, használt, még ép elektromos és elektronikus berendezéseket új vásárlása esetén a gyártónak és a forgalmazónak kötelessége ingyen átvenni. Az új eszközök házhoz szállításakor a régi ingyenes elszállításáról is nekik kell gondoskodni. Amennyiben darabokban van az eszköz, mint például itt is, a Városgondozás Eger Kft-nél, a Homok utca 26. szám alatt, munkaidőben még mindig le lehet adni. A lényeg, hogy ne kerüljön a kommunális hulladék közé.
Ha bárki a városban, vagy annak környékén elektromos eszközből származó hulladékot talál, bejelentheti a Városgondozás Eger Kft. 24 órás portaszolgálatánál, ahol rögzítik a hívást és ha munkaidőn kívül történik mindez, másnap elszállítják a Városgondozás munkatársai. A legcélszerűbb viszont ezeket az elektronikus hulladékokat valamelyik hulladékudvarban elhelyezni.