Városi díszünnepség

A magyarság nem kalapdísz, hanem mélyen, bennünk él, ehhez hasonlatos az egriség is – ezzel nyitotta meg a városi díszünnepséget Habis László polgármester, Gárdonyi Gézát segítségül hívva. Az állami ünnepen díszpolgári címet kapott Szabó Attila zenész, a Csík Zenekar tagja.

Az egri várban, ünnepi Szent Misével vette kezdetét az augusztus 20-i ünnepség. Dr. Ternyák Csaba egri érsek Szent István érdemeiről, a kereszténységbe vetett hitéről beszélt a résztvevőknek.
Az eső módosította az eredeti elképzelést, így a Dobó-tér helyett a Városháza aulájában tartották idén a városi díszünnepséget. Fehér István színművész szavalata nyitotta a ceremóniát, majd Habis László polgármester kért szót. Azt mondta: az egriség kiváltság, a gondviselés ajándéka, nem is gondolnánk mennyien figyelnek ránk az országban. Ez – mint fogalmazott – Szent Istvánnak is köszönhető, hiszen ő alapított városunkban érsekséget. Azóta persze számos nagy mű is öregbítette Eger hírnevét, az utóbbi időben például az Érseki Palota, az egri vár, a Líceum is megújult és több iskola, óvoda, utca modernizálása is megtörtént. Habis László hozzáfűzte: Eger stabil fejlődési pályára lépett, ezt az utat kell tovább folytatnunk.
Az augusztus 20.-i ünnepség önkormányzati kitüntetések átadásával folytatódott. Díszpolgári Címben részesült Szabó Attila, a Csík Zenekar Kossuth-díjas művésze, negyedszázados kiemelkedő művészi munkássága elismeréseként.
Habis László „Pro Agria” Életműdíjat adott át Miskolczi László közgazdásznak, az ő nevéhez fűzhető sok egyéb mellett az „Egri Hóstyák Könyve” c. kiadvány megjelentetése. A díjat lánya vehette át.
„Pro Agria” szakmai díjat vehetett át Cseh Andrásné, mindenki Csöpije az egri turizmus és kultúra ápolásáért, Dr. Erdélyi Béla főorvos gazdag szakmai anyaga és kiemelkedő munkássága elismeréseként, Lubai Sándorné főnővér, a hospice ellátás stabil működéséért és betegek valamint hozzátartozóik megsegítéséért, Kardos István mechanikai műszerész, kiemelkedő szakmai tevékenységéért és Dr. Balás István a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója, kiemelkedő közszolgálati munkásságának elismeréseként.
„Eger Kiváló Orvosa” kitüntetést vehetett át Dr. Herczeg László háziorvos és Dr. Vértes Gyula gyeremek-háziorvos áldozatos és gazdag orvosi tevékenységéért.
„Eger Kiváló Rendőre” idén Hajdú Viktor Gergely rendőr zászlós lett, aki eredményes rendőrszakmai munkájának elismeréseként vehetett át kitüntetést a polgármestertől.
Az „Eger Kiváló Tűzoltója” kitüntetést Keskeny Attila József tűzoltó zászlósnak adományozta Habis László Töretlen szorgalma és lelkesedése, emberi magatartása értékeléseként.
„Polgármesteri elismerésben” részesült Dr. Generál Veronika főorvos asszony a szociális területen végzett tevékenységéért, ő később veheti át díját.
A Magyar Köztársaság állami ünnepén a köztársasági elnök több évtizedes tanári munkássága elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést adományozott Csákváriné Veréb Valériának a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium tanárának.
Az Emberi Erőforrások Minisztere pedig Szinnyei József díjban részesítette több évtizedes könyvtárosi munkássága elismeréséül Sohajdáné Bajnok Katalint, a Bródy Sándor Könyvtár igazgatóhelyettesét.