Íjászverseny dél-koreaiakkal

A dél-koreai hagyományos íjászat legjobbjai – a női és férfi első három helyezett – különleges díjat, lehetőséget kapott hazája szövetségétől: az íjászat egyik fellegvárába, Magyarországra utazhattak. A záró program Egerben volt, ahol az Egri Vitézlő Oskola és a Dobó István Vármúzeum versenyt is rendezett a vendégeknek.

A dél-koreaiak az ismerkedés mellett betekintést nyertek a hazai, egészen pontosan Kárpát-medencei íjászatba, hiszen a program Somogy megyében kezdődött, majd Budapest, Nagyvárad és végül Eger volt a végállomás. Itt a város, a Dobó István Vármúzeum és az Egri Vitézlő Oskola fogadta a vendégeket, akik között ott volt a Hagyományos Íjászat Világszövetségének dél-koreai elnöke is.
– A tradicionális íjászatot a dél-koreai kormány a kulturális örökségünk részének tekinti és támogatja is. Háromszáz íjász klubunk van. Először 2008-ban rendeztünk Dél-Koreában Íjász Világfesztivált, azóta minden évben megtartjuk ezt az eseményt, ami igazi világbajnoksággá nőtte ki magát. Ma már 57 nemzet tagja a Világszövetségnek – nyilatkozta Wun Sung Mo, a Hagyományos Íjászat Világszövetségének elnöke.
A kezdetben a világbajnokságokon használt célokat bővítették. 2007-ben már járt Egerben egy dél-koreai versenyző. Ő akkor itt látta először az úgynevezett Egri Tüzes Kereket. Ez ma a vb egyik hivatalos célja. A magyarok hagyományosan jól szerepelnek ezeken a világbajnokságokon.
Az egri versenyen a dél-koreaiak a Vitézlő Oskola tagjaival, valamint Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövővel közösen vettek részt.