Botulizmus

Lehetetlen bizonyítani, de az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazoltnak látja, hogy az egri kisvállalkozó szarvasgombás termékei okoztak botulizmusos megbetegedéseket. A betegek által fogyasztott termékeket nem tudták megvizsgálni, így a gyártási folyamatot, más tételeket és a terméknyilvántartást ellenőrizték, több vizsgálat még tart. Az ügy lezárása augusztusra várható.

A korábban is vizsgált kistermelő terméke okozta a botulizmusos megbetegedéseket – állítja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az egri Keksz Zsolt termékeit egy hazai és három külföldi megbetegedéssel hozták összefüggésbe. Egy hónappal ezelőtt a NÉBIH lefoglalta a vállalkozó termékeit, iratait, néhány gyártáshoz használt eszközét, a termékeket pedig visszahívták. Dr. Pleva György, a NÉBIH élelmiszerbiztonsági igazgatója azt mondja, lehetetlen bizonyítani, hogy pontosan melyik termék okozta a megbetegedéseket, hiszen azok a tételek, amikből a betegek fogyasztottak, nem állnak rendelkezésre, ugyanakkor biztosak abban, hogy az egri kistermelő valamely terméke lehet a felelős. A hőkezelő rendszert jelenleg független labor vizsgálja, ennek az eredményére várnak. Az ügy lezárása augusztusban várható.

Az igazgató kiemelte, hogy Keksz Zsolt készséges és együttműködő az ügy felderítésében. A vizsgálat során több szabálytalanságra is fény derült a termékkövetés, jelölés és árusítás terén.

Keksz Zsolt ígéretet kapott a NÉBIH-től arra, hogy ha a tevékenysége folytatása mellett dönt, segítik a szabályszerű működés kialakítását. A kisvállalkozó egyelőre nem bizakodó, cége csődbe ment, az üzemhelyiséget is bérbe adta.