Szent királylány kőszobra a várban

Alexandriai Szent Katalin szobrát mutatta be H. Szilasi Ágota művészettörténész a várban. Az Egri Lokálpatrióta Egylet egyik legsikeresebb programja, az Egri séták egrieknek szeptemberig tart, minden kedden fél hatkor kezdődik a program. Kivéve a jövő héten, akkor negyed órával korábban kezdődik a helytörténeti, helyismereti előadás a Bazilikában.

A 80-as években került elő a földből a szobor. A Dobó-bástya újjáépítésekor találtak rá tömedék anyagban – meséli H. Szilasi Ágota művészettörténész. A szobor feje már ekkor sem volt meg. Megtalálásakor még azt hitték: a szobor a Madonnát ábrázolja. Később megállapították róla: a női figura nem Mária, hanem alexandriai Szent Katalin. A lábainál térdelő, tőrt viselő férfi Maxentius császár lehet. Szent Katalin királylány volt, vértanúhalált halt, halála után angyalok vitték a testét a Sínai-hegyre. A szobor világi öltözetben ábrázolja a szentet, köpenye piros-kék volt, alatta aranyszínű ruha.
Hogy pontosan mikor születhetett a szobor, és mikor semmisült meg, nem tudni. Az 1540-es évek végén már építőanyagként használhatták. A következő séta a Bazilikába vezet, az orgonákkal ismerkedhetnek az egriek. Ez a séta negyed órával korábban kezdődik.