Nem jellemző a borvidéken a lisztharmat

Az egri borvidéken csak szórványosan fordul elő lisztharmat, elhanyagolt vagy megműveletlen területek mellett üti fel a fejét – ezt Tarsoly József hegybíró mondta arra a hírre reagálva, hogy Szekszárdon lisztharmat fertőz, és ott terméskieséssel is számolnak. Egerben idén sokkal több pénzt kellett a szőlősgazdáknak növényvédelemre költeniük, mint tavaly.

Frissen permetezve mindkét szőlő, ahol jártunk. Enyhe volt a tél, átteleltek a kórokozók. A lisztharmat a reggeli, párás időszakban fertőz, az elmúlt napokban sok eső esett itt, ez is kedvez neki.
Míg a szekszárdi borvidéken a lisztharmatfertőzés miatt terméskieséssel is számolnak, a több mint 5300 hektáros egri borvidéken csak elvétve lehet lisztharmatos szemeket, fürtöket találni.
Besenyei Kláráéknál tavasszal jelentkezett a lisztharmat. Időben elkezdték a vegyszeres védekezést, így mostanra alig néhány fürtön láthatók a betegség jelei.
A hegybíró azt mondja: az egri borvidék legtöbb dűlője levegős, ha valaki rendesen végezte el a zöldmunkát, akkor a szőlő is szellős, kevésbé fertőz a lisztharmat. Idén a tavalyihoz képest eddig legalább egyharmaddal többet kellett költeniük a szőlősgazdáknak védekezésre, nem több, hanem drágább szereket kellett használni.