Dolgozó diákok

Akár 80 ezer forintot is megkereshet az a fiatal, aki munkát vállal a szünidőben. A közvetítők főleg adminisztratív, könnyű fizikai és kisegítő munkákat kínálnak. Most könnyebb állást találni, mint nyár elején. A polgármesteri hivatal irodában idén 17 fiatalt tudnak alkalmazni egy hónapos diákmunkára, a jelentkezés többszörös volt.

Ezek a középiskolás lányok munkát szeretnének vállalni a nyári szünetben, ezért érdeklődnek egy diákmunkákat közvetítő cégnél. Nincs konkrét elképzelésük, ahogy a legtöbb hozzájuk hasonló fiatalnak sem. A lényeg: egy kis pénzt keresni a szünidőben.

Nyár elején többen kerestek diákmunkát, a közvetítő cégek júliusban visszaesést tapasztatlak, de még most is több az érdeklődő, mint az állás. A Melódiák egri vezetője azonban azt mondja, annak, aki dolgozni szeretne, nagy valószínűséggel tudnak munkát közvetíteni.

Kényelmes, jól fizető lehetőségnek számít a támogatott diákmunka az önkormányzati intézményeknél. A Nemzetgazdasági Minisztérium által finanszírozott program keretében idén 17 fiatalt tudnak foglalkoztatni az egri Polgármesteri Hivatal irodáiban.

Középiskolások és felsőoktatásban tanulók is vesznek részt a programban, amire május végén lehetett jelentkezni a munkaügyi központnál. A fiatalok egy hónapig dolgoznak, főleg adminisztratív, postázási feladatokat bíznak rájuk, de olyan is akad, akinek a nyelvtudását hasznosítják.

A diákok egy hónap alatt megközelítőleg 80 ezer forintot kereshetnek, ha az említett programon, vagy valamelyik iskolaszövetkezeten keresztül vállalnak munkát. A legtöbben nyaralásra, szórakozásra költik a keresetüket, de olyan is akad, aki szűkösebb időkre tesz félre.

A szakemberek arra figyelmeztetik az önállóan munkát kereső fiatalokat, hogy ragaszkodjanak az írásbeli szerződéshez, mert bármilyen felmerülő probléma esetén ez adhat biztosítékot számukra.