Egészségbiztosítási Kártya

Az uniós csatlakozás óta használhatjuk a tagállamokban az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. A szakember azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy utazás előtt tájékozódjunk arról, milyen szolgáltatásokra vehető igénybe, és külföldön mely szolgáltatók fogadják el.

Az uniós csatlakozás óta használható ez az Európai Egészségbiztosítási Kártya, mely térítésmentes és egyre népszerűbb: tavaly 15000-en igényelték a megyében- mondta dr. Virág Sándor, a Heves Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szervének igazgatója. A kártyát a Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosult személyek az uniós tagországokban és Svájcban használhatják. Főképp sürgősségi ellátásra lehet igénybe venni, pl. egy gyomorrontás, vakbél-gyulladás, baleseti sérülés vagy fertőzés esetén. dr. Virág Sándor, hozzátette: a kártyát csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltató fogadja el, utazás előtt ezekről a szolgáltatókat könnyen meg lehet keresni az OEP honlapján.
Egyes országokban azonban ún. visszatérítéses rendszer működik.
Az egyik utazási iroda tanácsadója elmondta: célszerű utasbiztosítás kiegészítéseként kiváltani a kártyát.
Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát azonnal kézhez kapjuk és bármely szakigazgatási szervnél igényelhető, tehát ha itthon hagyjuk, egy út közbeni irodában igényelhetünk másikat. A kártya három évig érvényes.