Séta a szülés és születés minőségéért

Nyolcnapos gyalogtúrával hívták föl a figyelmet arra: milyen nagy jelentősége van a szülés és születés minőségének. Budapestről indultak, a Nemzedékek terére érkeztek Egerben. A séta célkitűzése, hogy a Bababarát kezdeményezés javaslatait, az AnyaBaba-barát modell 10 pontját és a WHO ajánlásait betartsák a hazai szülészeteken.

Az „Úton… Séta a szülés/születés minőségéért” kezdeményezés az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Perinatális Szaktanácsadói Képzés oktatóitól és hallgatóitól ered. Június 29-én indultak a fővárosból, nyolc nap gyaloglás után érkeztek Egerbe. 120 kilométer tettek meg. A Nemzedékek terénél, Rostás Bea Piros nemrég felavatott szobránál, a Generációknál várták a gyaloglókat.
Az Összhang Egyesület elnöke azt mondja: benne van az anyákban a szülni tudás. Fontos a természetesség, hogy minél jobb legyen a babának és az anyának. A születés alapélmény – ezt már dr. Varga Katalin docens mondja. Közvetlen, korai hatása van a születésélménynek például az iskolakezdésre, olyan betegségek egyik okozója is lehet egy rossz élmény felnőtt korban, mint a magas vérnyomás, a túlsúly, a pánikbetegség. A figyelemfelhívó séta célja, hogy minél több szülés előtt vagy után álló nőhöz eljuttassák annak üzenetét, milyen nagy jelentőségű a szülés és a születés minősége.
Az átlagember szerint a jó szülés fájdalommentes, gyors és könnyű – mondta az anyák nevében beszélő egyik hölgy. Szerinte annál nagyobb élmény, minél kevesebb a beavatkozás, minél inkább a babákról és az anyákról szól. Az kismamáknak azt ajánlotta: ne betegként tekintsenek önmagukra. Járjanak el szülésfelkészítőre, és szükség van támogató környezetre. Dr. Estefánné dr. Varga Magdolna, az Eszterházy Károly Főiskola Pszichológia Tanszékének vezetője azt mondta: erről a témáról szeptembertől kurzust indítanak a főiskolán.
A születéssel, szüléssel kapcsolatban mondtak a résztvevők szavakat. Szalagokra írták föl a jelképes üzeneteiket, kéréseiket, majd ezeket egy nyírfa kapura felkötötték. A szalagok a szervezők szerint arra is emlékeztetnek mindenkit, hogy a születés generációk életét meghatározó tényező. Volt közös ének, körtánc. Másnap a Bábafánál fejeződött be a program.